Τραπεζικές πηγές: Μόνο μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ανοίξουν οι τράπεζες

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα αυξάνει σταδιακά τον ELA όσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα ανοίξουν μόνο μετά την ανακεφαλαιοποίηση εκφράζουν τραπεζικά στελέχη στο Bloomberg.

«Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντρέας Ντόμπρετ, ανώτατο στέλεχος της Μπούντεσμπανκ. Ο ίδιος τονίζει πως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει και η απαιτούμενη ρευστότητα στις τράπεζες, για την πιθανότητα οι καταθέτες να θελήσουν να αποσύρουν και άλλα χρήματα από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες».

Όσον αφορά τον ELA και την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταδιακή αύξηση όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να τον αυξάνει μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων αλλά βήμα-βήμα και βάσει της εφαρμογής του προγράμματος» εξηγεί ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, οικονομολόγος της Credit Agricole.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό πολύ πιθανόν να γίνει την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί η ΕΚΤ καθυστέρηση στην πληρωμή της δόσης στις 20 Ιουλίου.