Καθησυχάζουν οι τράπεζες: Μπορεί να αντληθεί επιπλέον ρευστότητα άνω των 40 δισ.

Μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας - Πρώτη ανάρτηση: 28/05/2015, 23:22

Καθησυχάζουν οι τράπεζες: Μπορεί να αντληθεί επιπλέον ρευστότητα άνω των 40 δισ.
Πρόσθετη ρευστότητα άνω των 40 δισ. ευρώ είναι σε θέση να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha Bank και Eurobank) με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2015.
Συγκεκριμένα, η Εθνική έχει τη δυνατότητα εφόσον χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον ρευστότητα 12 δισ. ευρώ, η Αlpha Bank 8 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ και πρόσθετα 2 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις), η Πειραιώς 12 δισ. ευρώ και η Εurobank 10 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ + 2 δισ. υπό προϋποθέσεις).
Όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων με αναλυτές, οι υπολογισμοί για την πρόσθετη ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν από τον ΕLA (στην περίπτωση που συνεχιστεί για παράδειγμα η εκροή καταθέσεων) έχουν γίνει με το υφιστάμενο κούρεμα που επιβάλει η ΕΚΤ στις εγγυήσεις που οι ίδιες προσκομίζουν. Το κούρεμα αυτό, όπως εξήγησαν, κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30% κατά μέσον όρο επί της ονομαστικής αξίας των ενεχύρων (εγγυήσεων) που προσφέρουν.
Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού αυτού, όπως συζητείται στη Φρανκφούρτη τις τελευταίες εβδομάδες, η ρευστότητα που θα είναι σε θέση να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι μικρότερη βέβαια των 40 δισ. ευρώ, παραμένει ωστόσο αξιοσημείωτη και ικανή προκειμένου να αποφευχθεί πιστωτική ασφυξία στην αγορά.
Υπενθυμίζεται η ΕΚΤ άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA στα 80,2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top