Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 08/04/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Με συχνή εναλλαγή προσήμων και μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές επιδόσεις Ευρωζώνης και ΗΠΑ, καθώς και στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το νέο ράλι που καταγράφηκε στο αργό πετρέλαιο έδωσε ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, ενώ παράλληλα, η τελευταία μέτρηση του σύνθετου PMI για την Ευρωζώνη παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC ενισχύθηκαν κατά 1.88%, 1.31% και 1.52%, αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις συναλλαγές ενισχυμένος κατά 0.8%, με το συναλλακτικό όγκο όμως που ανήλθε στα 43 εκατ. Ευρώ να καταδεικνύει την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά. Παράλληλα, υπήρξε σχετική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία όμως παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Στις ΗΠΑ, η σύγχυση στους επενδυτικούς κύκλους παραμένει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), καθώς τα νέα στοιχεία από κυβερνητικές πηγές κατέδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας κατά το Φεβρουάριο ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Σε αυτό το κλίμα σύγχυσης συνέβαλαν και οι νέες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Fed σύμφωνα με τις οποίες θα ήταν συνετό η όποια μεταβολή των επιτοκίων να περιμένει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 να αναιρέσουν τα αρχικά κέρδη και να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση καταγράφοντας οριακές απώλειες κατά 0.03%, 0.14% και 0.21%, αντίστοιχα.

Στην σημερινή πρωινή συνεδρίαση το κλίμα παραμένει θετικό στις Ασιατικές αγορές, με τους Hang Seng και Nikkei να ενισχύονται κατά 2.72% και 0.65%, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τελευταία μέτρηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας που άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ ενισχύεται κατά 0.30% και 0.11% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.0846) και τη Βρετανική Στερλίνα (0.7311), ενώ υποχωρεί κατά 0.05% έναντι του Γιέν Ιαπωνίας (130.00).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο δεσπόζει η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ενώ για τους επενδυτές στο ενεργειακά εμπορεύματα είναι πολύ σημαντική ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου από την ΕΙΑ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14:30 και 18:00 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr