Merrill Lynch για Ελλάδα: Το καλό, το κακό και το... άσχημο σενάριο

Γιατί ο Τσίπρας πρέπει να γίνει… Λούλα

Το καλό, το κακό και το… άσχημο σενάριο παρουσιάζει η Bofa Merrill Lynch σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας την πορεία του πρώην ηγέτη της Βραζιλίας Λούλα, ο οποίος εμφάνισε εντυπωσιακές επιδόσεις παρά την αρχική ανησυχία των αγορών.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μόλις 2 εβδομάδες για να πείσει την Ευρώπη ότι παραμένει πιστή στην υπόσχεσή της για μεταρρυθμίσεις, η Merrill Lynch προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτεί και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Το κακό σενάριο, το οποίο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο, είναι να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, μετά από σημαντικές υποχωρήσεις της χώρας με στόχο να πείσει τους εταίρους να την κρατήσουν εντός ευρώ και να αποδεσμεύσουν για την χώρα τα κεφάλαια που χρειάζεται την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων.

Τέλος, το… άσχημο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών γεγονός που θα οδηγήσει σε bank run, ελέγχους κεφαλαίων και τελικά σε έξοδο από την ευρωζώνη.