Τρίμηνη παράταση στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

​Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στο τέλος Μ��ρτίου, αναμένεται να θεσμοθετήσει εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τρίμηνη παράταση στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ, με στόχο τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξησής του.

Η διάταξη θα αφορά μόνο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και θα ισχύσει άπαξ, καθώς το θέμα της διάρκειας των συμβάσεων και στη συνέχεια της μετενέργειάς τους, θα διευθετηθεί συνολικά, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και που θα επιδιώξει να αποφύγει ο υπουργός Εργασίας, είναι να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αμέσως μετά τη λήξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και πριν από την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για το επίδομα γάμου.

Μια πιθανή κατάργησή του, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών κατά 10%. Στο νομοσχέδιο για τις συμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα διευθετείται για το σύνολο των συμβάσεων.
φωτο eurokinissi