Δημοσκόπηση Morgan Stanley: Τι σκέφτονται οι Έλληνες για τις καταθέσεις τους

«4 στους 10 εξετάζουν την ανάληψη μεγάλων ποσών εντός του Φεβρουαρίου»!

Νευρικότητα επικρατεί στους Έλληνες καταθέτες για την επόμενη των εκλογών, σύμφωνα με ειδική έρευνα της Morgan Stanley.

Ο διεθνής οίκος έκανε exit poll σε 822 πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και στέλνει αρνητικά μηνύματα για τις καταθέσεις, τη ζήτηση για νέα δάνεια αλλά και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Όσον αφορά τις εκροές στις καταθέσεις, το 45% των ερωτηθέντων απαντά πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να αποσύρει μεγάλο ποσό από την τράπεζα εντός του Φεβρουαρίου, σε αντίθεση με ένα 26% που σχεδόν το αποκλείει και ένα 30% που δεν το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό.

Όσον αφορά τα δάνεια, η έρευνα δείχνει ότι οι χορηγήσεις δεν αναμένεται να αυξηθούν σύντομα, με περιορισμένες προσδοκίες για αίτηση νέου δανείου το επόμενο τρίμηνο καθώς μόλις το 20% εκτιμά ότι πιθανότατα θα καταθέσει σχετικό αίτημα.

Πιο ανησυχητικό είναι το αρνητικό κλίμα αναφορικά με τα επίπεδα χρέους των ιδιωτών, καθώς περίπου το 30% των πελατών εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του το επόμενο τρίμηνο.

Τέλος, αν και η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν ελαφρώς τα επιτόκια λόγω της αστάθειας, 1 στους 2 ερωτηθέντες εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά.