Εξοικονομώ κατ’ οίκον : περισσότεροι δικαιούχοι λιγότερα λεφτά

Με νέα μορφή θα συνεχιστεί φέτος το πρόγραμμα

Με νέα μορφή θα συνεχίσει φέτος το πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ' οίκον" συμφώνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει περισσότερους δικαιούχους, όμως θα μειωθούν τα χρήματα της επιδότησης.

Ψαλιδίζοντας το πόσο των επιδοτήσεων στο πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ'οίκον" το υπουργείο ανάπτυξης υπολογίζει πως οι 25.000 οικογένειες που είναι στο πρόγραμμα θα γίνουν 45.000.

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά θα μπορούν να μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα γιατί θα μπορούν να μοιραστούν σε περισσότερο κόσμο τα διατιθέμενα κεφάλαια

Η μείωση στην επιδότηση θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Για τη χαμηλή εισοδηματική κατηγορία από 70% η επιδότηση θα πέσει στο 55%. Για τη μεσαία εισοδηματική κατηγορία από 35% που ήταν αναμένεται να πάει στο 25% και για την υψηλή εισοδηματική κατηγορία η επιδότηση θα πέσει κάτω από το 15%. Τι σημαίνει αυτό σε χρήματα;

Για την αντικατάσταση κουφωμάτων και την προσθήκη θερμομόνωσης σε ένα σπίτι απαιτείται ένα πόσο της τάξης των 12 ��ιλιάδων ευρώ. Με το παλαιό καθεστώς επιδότησης η επιχορήγηση που θα έπαιρνε θα ήταν γύρω στις 8.400 ευρώ. Μετά τις αλλαγές που αναμένονται η επιχορήγηση που θα λάβει θα είναι στις 6.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το νοικοκυριό θα λάβει 1800 ευρώ λιγότερα.

Ωστόσο, συμφώνα με τους μηχανικούς, το πρόβλημα είναι πως για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να το ποσοστό συμμετοχής του να είναι από δάνειο τραπέζης.

Τα κριτήρια του να πάρει κάποιος δάνειο σήμερα είναι πολύ δύσκολα είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω οφειλών που ήδη υπάρχουν στις τράπεζες με αποτέλεσμα να μη μπορούσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εξοφληθούν και οι 13μιση χιλιάδες δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος συμφώνα με την κυβέρνηση. Έτσι θα πληρωθούν και οι επαγγελματίες της οικοδομής που αν και έκαναν κάποιες εργασίες δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα τους.

350 εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ όπως δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, για να προχωρήσει το πρόγραμμα.