«Κλείδωσε» η τελική ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

​Δύο στόχους έχει θέσει η κυβέρνηση για την ρύθμιση που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή για να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Από τη μια πλευρά με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση θα δώσει ανάσα σε εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν χάσει τη φορολογική και την ασφαλιστική τους ενημερότητα και δεν μπορούν να επιβιώσουν και από την άλλη ελπίζει ότι θα γεμίσει με ζεστό χρήμα τα άδεια ταμεία, καλύπτοντας έτσι μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 χωρίς να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

Το σχέδιο για την ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο θα τεθεί επί τάπητος και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την τρόικα.

Η ρύθμιση λοιπόν αυτή, προβλέπει την τακτοποίηση οφειλών από 72 έως 100 δόσεις και έκπτωση έως και 90% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων. Οι επιπλέον επιβαρύνσεις θα διαγράφονται πλήρως για όσους καταβάλουν τις οφειλές τους εφάπαξ. Ταυτόχρονα, η τελική ρύθμιση προβλέπει και επανακαθορισμό του επιτοκίου επιβάρυνσης της οφειλής στο 4%, υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση. Όσο για την ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς, ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα και θα έχει τη μορφή της τελευταίας ευκαιρίας για τους οφειλέτες, καθώς θα παραμείνει ανοικτή για 3 – 4 μήνες με ταυτόχρονη αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους σπεύσουν να ενταχθούν.

Συγκεκριμένα, για φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 15.000 ευρώ θα ισχύσουν αντίστοιχοι όροι ένταξης σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ με δυνατότητα παροχής εξόφλησης σε 100 δόσεις, ενώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζονται τα 50 ευρώ ανά μήνα.

Για οφειλές μεγαλύτερες από 15.000 ευρώ, το νέο καθεστώς προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησής τους έως 72 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες για τους οποίους βάσει της νέας διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση. Επίσης δεν θα χρειάζεται να καταθέσουν εγγυητική επιστολή, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις το 3% - 4% των οφειλετών εξακολουθεί να πληρώνει τις δόσεις τους, ενώ όλο και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μπει σε ρύθμιση και δεν πληρώνουν πια τις δόσεις τους.

Αναλυτικά το νέο σχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει:
1. Έκπτωση 90% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρ��σθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 12 ισόποσες δόσεις.
2. Έκπτωση 70% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
3. Έκπτωση 60% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
4. Έκπτωση 50% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
5. Έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
6. Έκπτωση 30% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.