Τα γλυκά, τα SMS και το μοναχικό δείπνο του Πολ Τόμσεν

Όλο το παρασκήνιο από την ολονυχτία στο ΥΠΟΙΚ

Τα γλυκά, τα SMS και το μοναχικό δείπνο του Πολ Τόμσεν

​Σε μια μίνι σύσκεψη στον διάδρομο έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη 1.15 τα ξημερώματα της Τρίτης κλείδωσε η επικοινωνιακή διαχείριση... της συμφωνίας με την τρόικα.

giannis3.jpggiannis2.jpg

Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ήδη από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας έδειχνε την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων …. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, κλείνουμε τις επόμενες ώρες» έλεγε τότε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ενώ και πηγές της τρόικας διέρρεαν την ίδια ώρα μηνύματα με ανάλογη κατάληξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας μάλιστα κέρασε ένα κουτί γλυκά τους δημοσιογράφους αλλά και τους τροικανούς (άλλα δύο κουτιά), κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προπομπός καλών ειδήσεων.

1000glyka.jpgss.jpg

Μετά από μια μίνι σύσκεψη στον διάδρομο του υπουργείου χωρίς την παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν το σκηνικό έμοιαζε να αλλάζει, ενώ λίγα λεπτά αργότερα όταν η ηγεσία του υπουργείου και της τρόικας μεταφέρθηκε ξανά στο γραφείο του κ.Στουρνάρα, μέσω sms από την αίθουσα άρχισε να βγαίνει το κλίμα ότι η συμφωνία δεν κλείνει άμεσα. Φαινόταν πως κάτι είχε στραβώσει ….

Μάλιστα, όταν στις δύο παρά δέκα οι τροικανοί έφευγαν και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι θα χρειαστεί ακόμα μια συνάντηση το πρωί της Τρίτης για να κλείσει η συμφωνία, ο Τόμσεν ήταν σχεδόν σίγουρα και πάλι ο "κακός" της υπόθεσης.

tomsen.jpg

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο Τόμσεν όπως γράφουν "τα Νέα" εκείνη την ώρα έμενε εσκεμμένα στην αίθουσα. Έτρωγε και δεν μιλούσε με κανέναν στο κινητό, όπως αρχικά νόμιζαν ότι αντάλλαζε μηνύματα και κλήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ. Νωρίτερα βέβαια η αλήθεια είναι ότι πίεζε ασφυχτικά για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όσο για το τι συζητούσαν οι υπόλοιποι στο διάδρομο…. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απλώς συνεννοούνταν για το πότε θα ανακοινωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας. Και επειδή εκείνη την ώρα στις 2 τα ξημερώματα δεν ήταν δόκιμο ο πρωθυπουργός να προβεί σε δηλώσεις, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είπε την μισή αλήθεια, ότι δηλαδή θα συνεχιστούν και την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις, που έγινε αλλά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τον κύριο Τόμσεν να έχει μπει στο αεροπλάνο ήδη από τις 6 το πρωί.

ΦΩΤΟ eurokinissi , αρχειο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top