Οδηγός καταναλωτών: Τι αλλάζει τελικά με: γάλα, φάρμακα, ψωμί, ελαιόλαδο και βιβλία

Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

​Νερό στο κρασί της "βάζει" (προσωρινά τουλάχιστον) η τρόικα όσον αφορά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα και τα φάρμακα, που αποτελούσαν μέχρι τώρα μερικά από τα θέματα-αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ συμφωνήθ��καν να εφαρμοστούν το 75%, όπως ακριβώς προτείνει ο ΟΟΣΑ, ένα 15% όπως έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, ενώ το υπόλοιπο 10% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, θα αντιμετωπιστεί αργότερα από την κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται μάλιστα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για αυτοτελές νομοσχέδιο ή αν θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο κείμενο με τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα.

Γάλα

Για το χαμηλής παστερίωσης καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια των 5 ημερών και πλέον ο κάθε παραγωγός θα αναγράφει στη συσκευασία τη διάρκεια ζωής του γάλατος και τις προθεσμίες του, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Επίσης, θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος, το λεγόμενο γάλα ημέρας το οποίο είναι δύο ημερών θα μπαίνει στο ράφι για δύο 24ωρα. Θα μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιείται για λόγους marketing ο όρος φρέσκο.

Φάρμακα

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πέρασε η θέση της κυβέρνησης που προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να διατίθενται στα φαρμακεία και μόνο για μία δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών, καταργουμένου του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, που σήμερα, για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, ανέρχεται στο 33%. Οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα σε αυτή την περίοδο, όμως η τιμή τους δεν θα μπορεί να ξεπερνά την τιμή που ισχύει σήμερα, στο υφιστάμενο δελτίο τιμών φαρμάκων. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2016. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών για αυτήν την τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο και μετά θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι θα συνεχίσει να μην επιτρέπεται η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς ενώ θα υπάρξουν αλλαγές σε συστεγαζόμενα και ωράριο.

Ψωμί

Το ψωμί θα πωλείται με το ζύγι και όχι σε προκαθορισμένη ποσότητα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ελαιόλαδο

Από το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται καμία πρόσμιξη για το ελαιόλαδο.

Βιβλίο

Καταργείται η ενιαία τιμή για τα μη λογοτεχνικά βιβλία, θα συνεχιστεί να ισχύει η ενιαία τιμή για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοσή τους.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top