Ανάσα και στο χώρο της Υγείας από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και την καταβολή των υπερωριών

Ενέσεις, γάζες, επιδέσμους ακόμα και είδη υγιεινής, δεν μπορούν ως γνωστόν να παρέχουν στους ασθενείς κάποια από τα νοσοκομεία της χώρας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους. Αλλά ανάσα και στο χώρο της υγείας αναμένεται να δώσει η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

“ Υπάρχει αδυναμία στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και έτσι μια αδυναμία προμήθειας στα νοσοκομεία από τους προμηθευτές για αναλώσιμα υλικά. Να κλείσει αυτός ο κύκλος που άνοιξε και να λειτουργήσει και ο κεντρικός τρόπος προμηθειών που θα φέρει μεγάλη εξοικονόμηση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας”, ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης.

Ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες των νοσοκομείων το 2014, ήταν 1 δισ. 618 εκ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου υγείας αναφέρουν ότι υπήρχαν προηγούμενες οφειλές για τους τελευταίους μήνες του 2013 ,ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Οφειλές οι οποίες εξοφλήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ 90 εκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούν θα δοθούν τις επό��ενες ημέρες.

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές συμπεριλαμβάνονται υπερωρίες των γιατρών. «Όπως και με τους γιατρούς που υπάρχουν χρήματα στο ΓΛΚ αλλά δεν τα έχουν πάρει γιατί δεν έχουν ξεπεράσει τη γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και δεν έρχονται χρήματα στους παρόχους…».

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι προτεραιότητες που θέτουν οι διοικήσεις στις δαπάνες όπως επίσης και οι παραλείψεις στον τρόπο που διαχειρίζονται τα οικονομικά των νοσοκομείων, οδηγούν στην έλλειψη αναλώσιμων.