Πρόεδρος ΕτΕΠ στο Star: τα σημάδια βελτίωσης της Ελλάδας είναι φανερά

Τι δήλωσε ο Χόγιερ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Πρόεδρος ΕτΕΠ στο Star: τα σημάδια βελτίωσης της Ελλάδας είναι φανερά

Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται είναι φανερά δήλωσε στο Star, στη συνέντευξή του στη Μαρία Παππά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Πρέπει όμως να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε, από όπου έχει χαθεί το 85% των θέσεων εργασίας για τους νέους.

«Τα βασικά σημάδια (βελτίωσης της οικονομίας) είναι εδώ και πρόκειται να ενισχυθούν τους επόμενους 12 μήνες. Όμως δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό επειδή θεωρώ ότι μια κρίση έχει ξεπεραστεί μόνο όταν φανεί στην αγορά εργασίας. Και η αγορά εργασίας έχει δρόμο ακόμα» ανέφερε.

Απαντώντας επίσης στην ερώτηση, «δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και του γεγονότος ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60%, ποια είναι κατά την γνώμη σας, η νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ελλάδα;», ο κ. Χόγιερ δήλωσε:

«Νομίζω πως η ανεργία στους νέους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα είναι το πιο σημαντικό πράγμα… Ενθαρρύνουμε τις μικρές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους. Γιατί το 85% των θέσεων εργασίας για νέους έχουν χαθεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η λύση πρέπει να έρθει από εκεί ξανά».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕτΕΠ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα το 2013 για εγγυήσεις 1 δις 465 εκατομμυρίων, των οποίων η εκταμίευση ολοκληρώνεται σταδιακά.

Από αυτά:

-200 εκατομμύρια έχουν υπολογιστεί για την γραμμή του μετρό προς τον Πειραιά.

- 50 για δημοτικά έργα, 350 για αυτοκινητοδρόμους, 150 για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 25 εκατομμύρια για έργα διασύνδεσης φυσικού αερίου

- 190 για την αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΗ και 500 εκατομμύρια για την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Βερνερ Χόγιερ διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη θα διαθέσει επιπλέον κονδύλια 6 δις το 2014 για την ανεργία των νέων κυρίως στις χώρες του Νότου και μίλησε για την συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση. «Η συνεργασία με τον Σαμαρά, τον υπουργό οικονομικών και με όλους τους υπουργούς που εργαζόμαστε είναι άψογη και υπάρχουν χείρες βοηθείας. Όταν έχω πρόβλημα επειδή κάτι δεν δουλεύει όπως θα θέλαμε επειδή θέλουμε να δούμε τα χρήματα να "πέφτουν" στην πραγματική αγορά να φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες ...μπορώ να καλέσω τον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα».

Ως φιλέλληνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αισθητική αξία των ελληνικών τοπίων, αναφερόμενος στην Ακρόπολη, ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική προεδρία Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top