Εδώ το φορονομοσχέδιο, εκεί το φορονομοσχέδιο… που είναι το φορονομοσχέδιο;

Με ρυθμούς χελώνας οι διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Εδώ το φορονομοσχέδιο, εκεί το φορονομοσχέδιο… που είναι το φορονομοσχέδιο;
Σε καθεστώς παράλυσης θα παραμείνουν για τουλάχιστον άλλες δέκα ημέρες κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν ακόμη διορθωθεί και ξεκαθαριστεί βασικά σημεία του νέου φορολογικού πλαισίου.

Παρά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις στις απαιτούμενες αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς χελώνας για τη διόρθωσή τους.

Το κυριότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στην αγορά ακινήτων. Συμβολαιογράφοι και εφοριακοί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της υπεραξίας σε μια σειρά από περιπτώσεις όπως για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από τρείς ή περισσότερες δεκαετίες, με χρησικτησία ή αντιπαροχή. Το νομοσχέδιο που θα διορθώσει τα κενά υποτίθεται ότι από ημέρα σε ημέρα έρχεται στη Βουλή αλλά ακόμη τίποτε. Μάλιστα, ακόμη και αν έρθει στη βουλή και ψηφιστεί εκτιμάται ότι απαιτούνται άλλες δυο έως τρεις εβδομάδες για να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις και να «ξεκολλήσει» η αγορά ακινήτων.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις, τυπικές και ουσιαστικές. Τα εξοντωτικά πρόστιμα των 1.000 έως 2.500 ευρώ ανά παράβαση δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλά έως ότου τεθούν σε ισχύ νέα μειωμένα πρόστιμα κανείς, εφοριακοί και επιχειρήσεις, δεν γνωρίζει τι τελικά ισχύει.

Σε αβεβαιότητα βρίσκονται και οι αγρότες για τους οποίους θα πρέπει να ψηφιστούν αλλαγές σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπιστεί. Αν και με απόφαση έχει αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ μένουν και άλλες αλλαγές.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και διατάξεις που αφορούν:

- στην επέκταση του συμψηφισμού ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα είναι εφικτός ο συμψηφισμός στον στενό δημόσιο τομέα.

- στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου για μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top