Κάτω και από το 7% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου;

Μετά από πέντε χρόνια προσεγγίζει πάλι το 6%

Πρώτη ανάρτηση 17.17

Γύρω από το ψυχολογικό όριο του 7% κυμαίνεται πλέον η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το Bloomberg, πριν από λίγο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαινόταν στο επίπεδο του 6,90%, περίπου όσο ήταν τον Απρίλιο του 2009, για να βρεθεί πριν από λίγο στο 7,02%.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές του Νότου. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως η υπόθεση "εξοδος στις αγορές" είναι "ante portas" έστω και δοκιμαστικά και με… μέτρο, όπως επισημαίνουν.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι σε συνδυασμό με την άνοδο του Χρηματιστηρίου, προεξοφλείται πως τα stress tests των τραπεζών και τα αποτελέσματά τους που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, είναι τέτοια που να γίνεται ευθέως λόγος για διαχειρίσιμα επίπεδα κεφαλαιακών αναγκών στη περιοχή των 5-6 δις ευρώ, που μπορούν να καλυφθούν και απο το μαξιλάρι που έχει "περισσέψει".

Η Γερμανική εφημερίδα Die Welt επισημαίνει μάλιστα ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων επιστρέφει στα επίπεδα του 2010.

Το spread του 10ετο��ς ελληνικού ομολόγου, αυτή την ώρα κινείται στις 547 μονάδες, δηλαδή στο επίπεδο των 552 μονάδων που ήταν στις 10 Ιουνίου του 2010.