Απολύσεις στην Ελλάδα της Κρίσης: Με ποια κριτήρια σου δίνουν... τα παπούτσια στο χέρι!

Το προφίλ των απολυθέντων μέσα από την έρευνα της KPMG

Απολύσεις στην Ελλάδα της Κρίσης: Με ποια κριτήρια σου δίνουν... τα παπούτσια στο χέρι!

Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη κυρίως από το εμπορικό τμήμα των εταιρειών με χαμηλές αποδόσεις και αντικείμενο εργασίας που δεν "πούλαγε" πια, είδαν πρώτα την πόρτα της εξόδου από τις πολυεθνικές και τις ελληνικές εταιρείες λόγω κρίσης, λαμβάνοντας ως πακέτο αποχώρησης τη νόμιμη αποζημίωση προσαυξημένη κατά ένα ποσό. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας συμβούλων- ελεγκτών KPMG για τις αναδιαρθρώσεις των εταιρειών με ερωτηματολόγια σε τρείς κατηγορίες, εργαζομένους, στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού (τμήματα Ηuman Resources) αλλά και απολυμένους.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονταν από τον τραπεζικό και τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, ενώ ρωτήθηκαν και στελέχη από τους κλάδους της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των κατασκευών, τον ασφαλιστικό.

Από το συνολικό δείγμα, ένα ποσοστό 54% ήταν ξένες πολυεθνικές, ένα 27% ελληνικές και ένα 19% ήταν ελληνικές πολυεθνικές.

Άλλα λένε τα στελέχη και άλλα οι απολυμένοι για τις απολύσεις

Τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού HR και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έγιναν ενέργειες αποτροπής των μειώσεων προσωπικού με πάγωμα προσλήψεων και απορρόφηση εργαζομένων από άλλες μονάδες, ενώ αντίθετα, η πλειοψηφία των απολυμένων θεωρεί ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για να αποτραπούν οι απομακρύνσεις.

Στο ερώτημα τι ποσοστό εργαζομένων απομακρύνθηκε, η πλειοψηφία των εταιρειών απομάκρυνε ποσοστό έως 15% των εργαζομένων της, ενώ ένα 15% τοποθέτησε τις απολύσεις μεταξύ 20%- 30% του συνολικού δυναμικού της εταιρείας.

Οι υποδιευθυντές πλήρωσαν "την νύφη"

Ως προς το διοικητικό επίπεδο των εργαζομένων που απομακρύνθηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν στα υψηλότερα στελέχη. ��ιο συγκεκριμένα από τους απολυθέντες, το 30% ήταν υποδιευθυντές, το 20% ήταν διευθυντές, το 18% ήταν υπάλληλοι γραφείου ένα 14% ήταν προϊστάμενοι και ακολουθούν σε ποσοστά 9% και 7% τα μη διοικητικά στελέχη και οι γενικοί διευθυντές.

Το εμπορικό τμήμα στο στόχαστρο

Σε ποιο τμήμα εργάζονταν όσοι απολύθηκαν/ απομακρύνθηκαν; Το 48% εργάζονταν στην εμπορική λειτουργία της επιχείρησης, το 7% στην οικονομική λειτουργία, ένα άλλο 7% σε λοιπές υποστηρικτικές λειτουργίες, το 6% στην εφοδιαστική αλυσίδα, το 5% στην πληροφορική και οργάνωση κ.α.΄.

Περίπου έξι στους δέκα έφυγαν ..... εν μία νυκτί

Στο ερώτημα με τι μέθοδο έγιναν οι απομακρύνσεις απολυθέντες και στελέχη HR, το 56% απάντησε με απομάκρυνση/ απόλυση, το 35% με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ για ένα 27% το …διαζύγιο ήταν κοινή συναινέσει.

Γλίτωσαν οι.... αποδοτικοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ερώτημα σε απολυθέντες και στελέχη HR γιατί τελικά απολύουν οι εταιρείες στην Ελλάδα τους εργαζομένους μέσα στην κρίση. Τα κριτήρια επιλογής τους λοιπόν είναι κατά 52% η απόδοση, κατά 49% το αντικείμενο εργασίας του και ακολουθούν με ένα 35% τα κοινωνικά κριτήρια, με ένα 19% το επίπεδο αποδοχών και παροχών, 15% η ειδικότητα.

Τους έδιωξαν..... βοηθώντας τους να βρουν δουλειά

Τι περιελάμβανε το πακέτο αποχώρησης; Ένα 60% απάντησε "νόμιμη αποζημίωση προσαυξημένη κατά ένα ποσό, ένα 46% μόνο "νόμιμη αποζημίωση", ενά σημαντικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 43% απάντησε "υπηρεσίες υποστήριξης για την ανεύρεση νέας θέσης εργασίας (π.χ. υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης)", ένα 23% απάντησε "διατήρηση παροχών σε τουλάχιστον μία ομάδα εργαζομένων (π.χ. αυτοκίνητο, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εκπτώσεις σε προϊόντα κ.τ.λ.).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top