Φρέσκο γάλα με κακάο και … διαφωνίες!!!

Κόντρα υπουργών για την παράταση στη διάρκεια ζωής του ροφήματος!

​Διαφορετικές απόψεις για το γάλα και την επέκταση της ζωής του έχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για φθηνότερα προϊόντα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης πιστεύει πως η επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατανάλωσης του γάλακτος μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

«Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα» επανέλαβε σήμερα ο κ.Τσαυτάρης, μιλώντας στην εκπομπή του STAR Live U και την Πόπη Τσαπανίδου.

«Τα κράτη μέλη έχουν ιδιαιτερότητες στο παραγωγικό τους σύστημα και στις κλιματολογικές συνθήκες» τόνισε ο κ.Τσαυτάρης, και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

«Εμείς μπορούμε να πάμε την φρεσκάδα του γάλακτος μέχρι πέντε ημέρες, η Γερμανία από την άλλη μπορεί να το πάει στις επτά» είπε.

Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αν η επέκταση περάσει «θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου» και για αυτό, όπως είπε, στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης τάσσονται υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσό��ερες επιλογές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς δήλωσε: «Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει».

Ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση, ενώ παράλληλα αυτό θα βοηθήσει και τους μικρότερους παραγωγούς.

Σημείωσε, ότι είναι κατανοητή και σεβαστή η ανησυχία των κτηνοτρόφων, προσθέτοντας πάντως ότι το σημερινό καθεστώς αντί να βοηθά την ανάπτυξη συντελεί στη συρρίκνωση της οικονομίας.

Στο πλευρό του υπουργού Ανάπτυξης, που υιοθετεί την πρόταση του ΟΟΣΑ, τάχθηκε πάντως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΒΙΝΤΕΟ STAR