Εκεί φθάσαμε: Οι Έλληνες δανείζονται… για πληρώσουν τους λογαριασμούς τους!

«Δεν έχουμε χρήματα για αξιοπρεπή ζωή» λέει το 40%!

Σε πρωτοφανή βαθμό επηρεάζει η οικονομική κρίση τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής εταιρείας έρευνας αγοράς Trendbox για λογαριασμό της διεθνούς εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia, οι πολίτες στην Ελλάδα παρουσιάζουν το χαμηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε σύνολο 21 χωρών. Χαρακτηριστικό είναι πως πάνω από το 40% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα-σοκ, το 38% δανείζεται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του! Συνήθως απευθύνονται σε μέλη της οικογενείας τους και φίλους, ενώ πολλοί επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πιστωτικές τους κάρτες. «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη» αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας και τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας

Πάνω από τους μισούς Έλληνες (57%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αντεπεξέλθουν κάθε μήνα στις υποχρεώσεις τους, ενώ η απώλεια της θέσης εργασίας, οι περικοπές στους μισθούς αλλά και η αύξηση της φορολογίας είναι μακράν οι κυριότεροι λόγοι των οικονομικών προβλημάτων.

Για αποταμίευση ούτε λόγος…

Η έλλειψη ρευστότητας έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να παρουσιάζουν έναν από τους χαμηλότερους βαθμούς αποταμίευσης σε όλη την Ευρώπη.

Το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν ένα σταθερό ποσό μηνιαίως μόλις που φτάνει το 16%, αναφέρει η έρευνα!

Την ίδια ώρα, ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πεδίο των οικονομικών καθώς η συντριπτική πλειονότητα (σχεδό�� οι 9 στους 10) πιστεύουν ότι η κυβέρνησή και η ΕΕ δεν έχουν πραγματικά έλεγχο επί των οικονομικών.

Το τελικό πόρισμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε σήμερα καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη προκαλεί προβλήματα ακόμη και σε πολίτες χωρών που δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση, όπως η Γερμανία, όπου και εκεί 1 στους 3 πολίτες δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με το εισόδημα που διαθέτει.