«Κακές» τράπεζες ετοιμάζουν Εθνική και Πειραιώς

Θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Στη σύσταση ξεχωριστών «κακών τραπεζών» («bad bank») που θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, προχωρούν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, ο Πέτρος Χριστοδούλου (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα) δηλώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές για τον σχηματισμό κοινοπραξίας ώστε να εμπλακούν με ποσοστά μειοψηφίας σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει το μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,4% του συνολικού της χαρτοφυλακίου και πως εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας bad bank μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ βρίσκεται παράλληλα στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για το συγκεκριμένο θέμα.

Και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, δήλωσε εξάλλου πως εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των κόκκινων δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο, εξηγώντας ότι ελπίζει ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Η αγορά απαιτεί σαφήνεια» ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξ��πηρετούμενων δανείων, δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι λογικό να γίνει τώρα ο διαχωρισμός καθώς «η κατάσταση σταθεροποιείται, πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου» υποστήριξε ο κ. Θωμόπουλος.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Ιουνίου, τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 29% του συνόλου των δανείων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο μέσος όρος για την ευρωζώνη το 2012 ήταν στο 7,5%.