Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο: Κατάργηση θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα!

Κατατέθηκε η τροπολογία - «Παρακάμπτεται» η Βουλή

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο: Κατάργηση θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα!

Διάπλατα ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο με την τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης ή τροποποίησης των Οργανισμών των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, αλλά και να καταρτίζοντας ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Κοινώς, οι όποιες αλλαγές σε φορείς του Δημοσίου αλλά και οι απολύσεις ή οι μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνονται στο εξής με Προεδρικό Διάταγμα, «παρακάμπτοντας» τη Βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση, μάλιστα, τονίζεται ότι η επιλογή των Προεδρικών Διαταγμάτων υπαγορεύεται «από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της».

Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν την έγκριση του ΣτΕ, το οποίο θα ελέγχει την συνταγματικότητα τους, προτού εφαρμοστούν.

Βίντεο star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top