Συνεχίζεται το θρίλερ με την τρόικα: νέα συνάντηση με τον Στουρνάρα

Διαβουλεύσεις του ΥΠΟΙΚ με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας

Συνάντηση με την τρόικα έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, στο θρίλερ των διαβουλεύσεων μαζί της, το οποίο συνεχίζεται και στο οποίο περιλαμβάνεται εν είδει «αμοιβής» η εκταμίευση της δόσης ή το… αντίθετο, σε περίπτωση «τιμωρίας»!

Προηγουμένως, ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με υπουργούς και υφυπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στο γραφείο του με την υπουργό και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν αύξηση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων σε περισσότερους από 15.000, που προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2014. Για τις επιπλέον απολύσεις έδωσαν ως αντάλλαγμα την ισόποση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά παράταση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της κινητικότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε οτι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η τρόικα φέρεται να μην συμφωνεί στο να υπάρξουν απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις, αφήνοντας ανο��κτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Η τρόικα επίσης δεν δέχεται σαν «απολυμένους» και τους 2.600 υπαλλήλους της ΕΡΤ, παρά μόνο όσους δεν επαναπροσληφθούν στο νέο φορέα.

Σύμφωνα επίσης με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αποτελούν πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο. Πάντως, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στην αυριανή συνάντηση με την τρόικα θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Με τον υπουργό Οικονομικών συναντήθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κε��κέρογλου. Η πολιτική ηγεσία του ίδιου υπουργείου διαμήνυσε από την ��λευρά της ότι δεν τίθεται θέμα «lock out» (ανταπεργίας), ενώ και για ζήτημα της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ (όπως ζητά μετά επιτάσεως η τρόικα) χαρακτηρίζεται «δημοσιονομικό και παραπέμπεται η διαχείρισή του στον κ. Στουρνάρα.

Ζήτημα συνεννόησης με την τρόικα υπάρχει και για μία σειρά από άλλους τομείς, όπως για τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί, όπως ζήτημα υπάρχει και με το νέο φόρο ακινήτων.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top