«Πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος» βλέπε�� ο Σταϊκούρας

Θετικότερη του αναμενόμενου η πορεία του προϋπολογισμού

Για πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος έκανε λόγο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το έλλειμμα για το πρώτο πεντάμηνο διαμορφώνεται στα 3,857 δισ. ευρώ ενώ το έλλειμμα το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ήταν 10,87 δισ. ευρώ και ο στόχος για το υπό εξέταση διάστημα φέτος ήταν έλλειμμα 7,062 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα πρωτογενή μεγέθη, το έλλειμμα διαμορφώθηκε κοντά στα 984 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,165 δισ. ευρώ.

Οι «μαύρες τρύπες», ωστόσο, παραμένουν καθώς τα έσοδα προ επιστροφής φόρου που παρουσιάζουν υστέρηση κατά 562 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για τον Μάιο τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 144 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

«Η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας βελτιώνεται. Καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος. Η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει σηκώσει τεράστια βάρη για την επίτευξη της επώδυνης, αλλά αναγκαίας, δημοσιονομικής προσαρμογής, μπορεί ρεαλιστικά ��λέον να διαπιστώνει ότι οι θυσίες της βελτιώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top