Κατεβάζει το «βαρύ πυροβολικό» ο Ντράγκι: Είμαι έτοιμος για αρνητικά επιτόκια!

Κίνηση σκακιέρας από τον πρόεδρο της ΕΚΤ

Κατεβάζει το «βαρύ πυροβολικό» ο Ντράγκι: Είμαι έτοιμος για αρνητικά επιτόκια!

Μπορεί επί του παρόντος να απογοήτευσε τις αγορές που περίμεναν επιθετικές κινήσεις διατηρώντας το επιτόκιο στο (ιστορικό χαμηλό) 0,5%, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε έτοιμος να κατεβάσει το… βαρύ πυροβολικό!

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε στίγμα ετοιμότητας για τη χρήση «αντισυμβατικών» όπλων στη νέα φάση διαχείρισης της κρίσης από την ευρωζώνη, αφήνοντας ορθάνοικτο παράθυρο για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στα χρονικά!

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέτασε χθες την πιθανότητα αυτή και ξεκαθάρισε πως «τεχνικά η ΕΚΤ είναι έτοιμη» για κάτι τέτοιο, απλά δεν χρειάζεται να γίνει τώρα.

Τι σημαίνει με λίγα λόγια το αρνητικό επιτόκιο; Οι τράπεζες θα χρεώνονταν για να κρατούν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, αποκτώντας έτσι έξτρα κίνητρα για να διοχετεύσουν σε δάνεια τροφοδοτώντας την αγορά…

Με αυτά που μας έχει δείξει μέχρι σήμερα ο «σούπερ Μάριο», μια κίνηση σκακιέρας με αρνητικά επιτόκια στο μέλλον δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, απίθανη…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top