ΔΝΤ: Οχι νέα μέτρα το 2013-14 και μετά... βλέπουμε!

Εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής

ΔΝΤ: Οχι νέα μέτρα το 2013-14 και μετά... βλέπουμε!

​Πρώτη δημοσίευση:06/06/13 , 00:30

Εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία ξεπέρασε το στόχο αποδίδει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού μετά το 2014 θα συζητηθεί «στην επόμενη αξιολόγηση» που ήδη άρχισε και θα εξαρτηθεί από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Σημειώνεται με σαφήνεια ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τα βασικά προβλήματα της εκτέλεσης του προγράμματος είναι σύμφωνα με την έκθεση οι αργοί ρυθμοί στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ευρύτερα του δημοσίου τομέα (απολύσεις, κινητικότητα).

Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σημειώνονται ανησυχίες. Αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους αν χρειαστεί. Σημειώνεται ωστόσο ότι το χρέος παραμένει «πολύ υψηλό» και προτείνεται «εμπροσθοβαρής προσέγγιση» του θέματος αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα χωρίς όμως να ανακτά σε ικανοποιητικό επίπεδο (λόγω χρέους) την εμπιστοσύνη των αγορών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top