Γ.Ντάισεμπλουμ:Θα ελαφρύνουμε το ελληνικό χρέος, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Καλεί την ΕΕ να μην απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων

Γ.Ντάισεμπλουμ:Θα ελαφρύνουμε το ελληνικό χρέος, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

​Την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το καλοκαίρι του 2014 προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ με την προϋπόθ��ση ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ερωτώμενος για το ποια μορφή θα έχει η ελάφρυνση του χρέους, ο κ.Ντάισελμπλουμ τόνισε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος ούτε και εάν θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους των διμερών δανείων διάσωσης που έχουν παραχωρηθεί στην χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε πως μετά από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που υλοποιήθηκε στις αρχές του 2012, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων διακατέχεται πλέον από τον επίσημο τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την ικανοποίησή του από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ ερωτώμενος για το δημοσιονομικό κενό που ενδεχομένως δημιουργηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα το 2015-16 και την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, ο επικεφαλής του Eurogroup καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει ευελιξία και για τη χώρα μας, δηλαδή να μην απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2015-16.

Τέλος, ο κ.Ντάισεμπλουμ εξέφρασε την κατανόηση του απέναντι στους Έλληνες, τόνισε ωστόσο πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τις μεταρρυθμίσεις για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής στη χώρα μας, η Κομισιόν έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό κατά τα έτη 2015 -2016, αναφέροντας ότι οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτ��ύ του κενού θα ληφθούν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2014.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top