Ντύσου, πλύσου, χτενίσου και περίμενε την… εφορία για εξονυχιστικούς ελέγχους!

Δες πως θα «ξεσκονίζουν» τα υπάρχοντα και τις δαπάνες μας

​Τη σημαντική απόφαση με την οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι τεχνικές για τον προσδιορισμό του τεχνικού ελέγχου με σκοπό την αποκάλυψη του φορολογητέου (πραγματικού) εισοδήματος των φυσικών προσώπων, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών.

Στην απόφαση επισημαίνονται τρεις τεχνικές:

α) ανάλυσης ρευστότητας (source and application of funds method),

β) της καθαρής θέσης (net worth method)

γ) και των τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method).

Για ποιους χτυπά η καμπάνα του ΥΠΟΙΚ;

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος στις περιπτώσεις που:

α) υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία),

β) πραγματοποιούνται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά ή και οικογενειακά),

γ) υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή πληροφορίες ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν.

Με απλά λόγια στην περίπτωση που το κράτος υποπτευτεί πως ο φορολογούμενος ψεύδεται και κρύβει το πραγματικό του εισόδημα, τότε θα ξεκινούν αυτόματα έλεγχοι σε πάσης φύσεως εισοδήματα και δαπάνες του φορολογούμενου (καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία, τιμαλφή κ.ά.).

Στη συνέχεια δημιουργείται ο «Πίνακας Ενεργητικού και Παθητικού» για όλα τα ελεγχόμενα έτη με έτος βάσης το αμέσως προηγούμενο από το πρώτο ελεγχόμενο έτος.

Στο Ενεργητικό περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την έναρξη και λήξη εκάστου έτους. Στο Παθητικό περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες Υποχ��εώσεις.

Η διαφορά Ενεργητικού-Παθητικού αποτελεί την Καθαρή Θέση εκάστου έτους.

Από την καθαρή Θέση λήξης κάθε διαχειριστικής περιόδου αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης.

Οι αυξήσεις/μειώσεις της Καθαρής Θέσης αναπροσαρμόζονται με τις περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων άνευ ανταλλάγματος (αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας, κερδών από τυχερά παίγνια, ανταλλαγής) και τις περιπτώσεις εκποίησης αυτών, με τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες κάθε είδους, και συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Το βάρος της απόδειξης για τις πιο πάνω περιπτώσεις φέρει ο φορολογούμενος.

Οι προκύπτουσες διαφορές θεωρούνται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογούνται υπόκεινται σε φορολόγηση.

Έχεις 5 μερούλες προθεσμία!!!

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορές, ο φορολογούμενος έχει προθεσμία 5 ημερών για να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να αιτιολογήσει τις προκύπτουσες διαφορές εισοδήματος.

Βίντεο mega