«Μετεξεταστέες» 3 στις 4 εφορίες το πρώτο τρίμηνο του έτους !

Καθίζηση στα έσοδα από καύσιμα και ΦΠΑ εισαγωγών

«Μετεξεταστέες» 3 στις 4 εφορίες το πρώτο τρίμηνο του έτους !
«Εισπρακτικές επιδόσεις» κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί παρουσίασαν τρεις στις τέσσερις Εφορίες το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εσόδων σε 140 Εφορίες σε όλη τη χώρα. Την παρτίδα για ακόμη μια φορά έσωσαν οι μεγάλες Εφορίες και έτσι τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν εντός στόχου και μάλιστα με οριακή υπέρβαση 0,1%. Ωστόσο συνολικά στο δίκτυο των εφοριών καταγράφεται πρόβλημα με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ που ήταν κατά 4,8% χαμηλότερες από τον στόχο, ενώ «μεγάλη πληγή» για τα δημόσια ταμεία είναι η καθίζηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα προϊόντα.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις 140 Εφοριών σε όλη τη χώρα προκύπτει ότι οι 104, δηλαδή το 74,3%, κινήθηκαν κάτω από τον στόχο που τους είχε τεθεί, με εξαίρεση τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίες υπερκάλυψαν τους στόχους, με αποτέλεσμα να αλλάξει σε θετική η συνολική εικόνα των Εφοριών.

Από τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίου μεγέθους Εφορίες τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον στόχο που τους είχε τεθεί στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισαν οι Δ.Ο.Υ. Α' Κατερίνης με αύξηση 90,1%, Δ.Ο.Υ. Χανίων 63,2%, Β' Περιστερίου με αύξηση 57,4%.

Ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο τα φορολογικά έσοδα των Εφοριών ανήλθαν σε 6,21 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,20 δισ. ευρώ αλλά οι επιμέρους εισπράξεις από τον ΦΠΑ βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι ο Μάρτιος δεν ήταν καλός μήνας καθώς οι Εφορίες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει έσοδα ύψους 1,79 δισ. ευρώ και τελικά έβαλαν στα ταμεία τους το ποσό του 1,62 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη σημαντική μείωση κατά 9,3% των καθαρών εσόδων τον Μάρτιο στις μεγάλες επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν. Το ποσό των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ανέρχεται σε 783 εκατ. ευρώ. Παρά τα θετικά αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και κρίσιμοι για τα έσοδα, με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη να δηλώνει ότι «η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής».

Επισημαίνεται ότι η μεγάλη μείωση των καθαρών εσόδων στον μήνα Μάρτιο 2013 οφείλεται στο μεγάλο ύψος των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν καθώς εντάθηκαν οι προσπάθειες για την επιστροφή έως το τέλος Μαρτίου, όλων των εκκαθαρισμένων μέχρι 31/12/2012 Αριθμών Φύλλων Ειδικού Καταλόγου. Το ποσό των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ανέρχεται σε 783 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά στα ανωτέρω εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ.

​​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top