Θα αγοράζουμε ψωμί με 100στάρικο και θα πληρώνουμε το κράτος με 100ευρω;

Παράλληλη χρήση ευρώ-δραχμής προτείνει think tank

​«Ωχ αμάν, γιατί τα πεντοχίλιαρα και τα πενηντάευρα, δεν είναι πετσετάκια, να παίρνω με τη σέσουλα, να γράφω ραβασάκια….» θα τραγουδούσε εν έτη 2013 η αγαπημένη τραγουδίστρια Γλυκερία αν άκουγε αυτά που προτείνει το Institute of Economic Affairs!!!

Στο βιβλίο «The Euro: Τhe beginning , the middle…and the end?» γίνεται ειδική αναφορά για την περίπτωση της Ελλάδας και προτείνεται μεταξύ άλλων η παράλληλη χρήση δυο νομισμάτων δηλαδή του ευρώ και της δραχμής!

Όπως αναφέρουν τρεις οικονομολόγοι στο βιβλίο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εθελοντική ή αναγκαστική είναι εξαιρετικά δύσκολη και ως λύση στο πρόβλημα ανάκαμψης της οικονομίας προτείνουν την προσωρινή χρήση δυο νομισμάτων, πλήρως μετατρέψιμων μεταξύ τους.

Όπως εκτιμούν η τιμολόγηση τιμών, μισθών, φόρων και στοιχείων ενεργητικού σε δραχμές θα καταστούσε την ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και θα συνέβαλε στην αναγκαία αναπροσαρμογή των τιμών.

Οι κάτοικοι, οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν το ευρώ. Παράλληλα για να αποφευχθεί ένα bank run οι καταθέσεις θα είναι πλήρως εγγυημένες σε ευρώ.
Εκτιμούν ωστόσο ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι αξιωματούχοι θα απορρίψουν την πρόταση, μεταξύ άλλων, γιατί δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί.