Κρούγκμαν: Να φύγει ΤΩΡΑ η Κύπρος από το ευρώ!

«Αν ήμουν δικτάτωρ, θα κρατούσα τις τράπεζες της κλειστές μέχρι να βγει»

«Ένας αναγνώστης μου ζήτησε να πάρω θέση για το θέμα της Κύπρου χωρίς να σκεφθώ εάν αυτή είναι πολιτική ρεαλιστική. Οπότε, να ‘τη: Η Κύπρος πρέπει να βγει από το ευρώ».

Έτσι ξεκινά το άρθρο του στους New York Times ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τονίζει ότι η παραμονή της Κόπρου στο κοινό νόμισμα ισοδυναμεί με απίστευτη ύφεση που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, «όσο η Κύπρος προσπαθεί να μετατραπεί σε εξαγωγική χώρα» με φόντο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Κύπρος είχε δύο πυλώνες στην οικονομία της, τον τραπεζικό κλάδο και τον Τουρισμό, και πως τώρα που κατέρρευσε ο ένας θα έρθει μια πολύ δύσκολη περίοδος. «Δε θα με εξέπληττε μία πτώση της τάξης του 20% στο ΑΕΠ» τονίζει χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος.

Παράλληλα, ο Κρούγκμαν ισχυρίζεται ότι η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος της θα την βοηθήσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της.

«Αλλά είναι πιθανό να βγει από το ευρώ η Κύπρος;» αναρωτιέται ο Κρούγκμαν. Την απάντηση την δίνει ο ίδιος, σε θεωρητικό αλλά πολύ χαρακτηριστικό επίπεδο: «Οι τράπεζες είναι κλειστές και το κεφάλαιο ελέγχεται. Εάν ήμουν δικτάτορας, θα τις κρατούσα κλειστές μέχρι να γίνει η μετάβαση στο νέο νόμισμα»!