Λαϊκή Τράπεζα τέλος: Θα διαχωριστεί σε (νέα) «καλή» και «κακή»

Τι γίνεται με τις ελληνικές καταθέσεις

Πρώτη ανάρτηση: 21/3/2013 - 09.24

Τίτλοι τέλους μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου

Το σχέδιο Β που διαμορφώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και -όπως φαίνεται έχει και την έγκριση της τρόικας- περιλαμβάνει παρέμβαση για τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία ουσιαστικά κλείνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαϊκή Τράπεζα θα διαχωριστεί σε «καλή» (η οποία θα είναι σαφώς μικρότερη) και «κακή» τράπεζα. Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και μερικά περιουσιακά στοιχεία και στη δεύτερη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι καταθέσεις από 100.000 ευρώ και άνω και επίσης ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.Εκτιμάται ότι μετά την εκκαθάριση θα προκύψουν έσοδα 2 δι��. ευρώ, κατεβάζοντας τον πήχη για την κυπριακή κυβέρνηση από τα 5,8 δισ. στα 3.8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, εξασφαλισμένες είναι στο 100% οι καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, χωρίς δουλειά θα μείνουν περίπου 2.500 εργαζόμενοι της τράπεζας.

Όσον αφορά τις ελληνικές καταθέσεις (δηλαδή τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα της Ελλάδας), δε θα υπάρξει πρόβλημα καθώς τα εν Ελλάδι χαρτοφυλάκια της Λαϊκής, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας θα περάσουν σε ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι πιθανόν να συμβεί έως τη Δευτέρα.

Η Λαϊκή Τράπεζα, πάντως, διέψευσε τα περί κλεισίματος με δηλώσεις εκπροσώπου της.