Handelsblatt: Η ελληνική κυβέρνηση ζητά χαλάρωση του προγράμματος

«Η Ελλάδα βλέπει ήδη τις πρώτες επιτυχίες στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης»

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να χαλαρώσει το ζωνάρι του επιβληθέντος προγράμματος» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αποκαλύπτει σχετικό επτασέλιδο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη αυξάνεται: «Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τις πρώτες επιτυχίες στον αγώνα κατά της βαριάς οικονομικής κρίσης. Έχει μπει ο θεμέλιος λίθος ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της ύφεσης».

«Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας φαίνεται να βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας αυξάνεται και μόνο τον Δεκέμβριο ανέβηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατά έξι δισ. ευρώ. Ενόψει των θετικών αυτών σημαδιών, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την χαλάρωση ορισμένων όρων του προγράμματος βοήθειας» σημειώνει στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα, η οποία συμπληρώνει ότι «η Αθήνα πρότεινε την προσωρινή δραστική μείωση του φόρου στα τρόφιμα».

Η τρόικα ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, φέρεται να απορρίπτει επιπλέον παραχωρήσεις ξεκαθαρίζοντας πως «οι όροι χρηματοδότησης του προγράμματος παραμένουν απαρέγκλιτοι».