Βλέπουν την έξοδο 25.000 τραπεζικοί υπάλληλοι

Δραματική συρρίκνωση του προσωπικού μέχρι το 2015

Δραματική συρρίκνωση του προσωπικού των τραπεζών δρομολογείται μέχρι το 2015.

Όπως εκτιμάται, θα βρεθούν εκτός υπηρεσίας 25.000 εργαζόμενοι, αφού με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σταματά η λειτουργία 1.000 έως 1.400 καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των αποδοχών οι προτεινόμενες περικοπές από τις τράπεζες στην ΟΤΟΕ φτάνουν το 20% αφού μπαίνει «μαχαίρι» μπαίνει σε επιδόματα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας.

«Η ΟΤΟΕ θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, επισημαίνοντας πως το 70% των λειτουργικών εξόδω�� της τράπεζας αφορά μισθοδοσίες.

Να σημειωθεί ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ έληξε στις 14 Φεβρουαρίου και πλέον ισχύει η τρίμηνη μετενέργεια. Στην περίπτωση που έως τις 14 Μαΐου δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και πολυετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των τραπεζών -σε ό,τι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας- θα περιλαμβάνει την κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί στο 10% του βασικού μισθού, και το επίδομα ισολογισμού.