Ο Πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, όπως ανέφερε ο Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, μια «ισχυρή εθνική εκστρατεία» που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα έχει φέρει στο προσκήνιο «περίπου επτά εκατομμύρια Ιρανούς που έχουν ήδη βγει μπροστά και έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν» το Ιράν.
Τραμπ: «Το Ιράν θα επιστρέψει στη λίθινη εποχή»
«Αφήστε με να σας πω κάτι από καρδιάς», έγραψε.
«Οι Ιρανοί δεν μιλάμε απλώς για την υπεράσπιση της χώρας μας, αλλά χύνουμε και το αίμα μας γι’ αυτήν. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε.
Αν έρθετε για το σπίτι μας… θα συναντήσετε όλη την οικογένεια. Οπλισμένη, έτοιμη και με το κεφάλι ψηλά. Ελάτε να μας βρείτε».
Ιράν: Ο επικεφαλής του στρατού λέει στους διοικητές να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν επίθεση
Το ιρανικό αρχηγείο επιχειρήσεων πρέπει να παρακολουθεί «τις κινήσεις του εχθρού με τη μέγιστη απαισιοδοξία και ακρίβεια» και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μέθοδο επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του στρατού του Ιράν Αμίρ Χατάμι, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πει πως ο πόλεμος στο Ιράν «πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του» και μπορεί να τελειώσει σε μερικές εβδομάδες, αλλά μια παράλληλη συσσώρευση επιπρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι γίνονται προετοιμασίες για πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις.
«Κανένας εχθρικός στρατιώτης δεν θα πρέπει να επιβιώσει αν αντίπαλοι επιχειρήσουν χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ο Χαταμί σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, που μοιράστηκαν πλάνα χωρίς ήχο τα οποία δείχνουν τον Χαταμί σε μία αίθουσα μαζί με άλλους τρεις στρατιωτικούς διοικητές και σε βιντεοσύνδεση με περίπου άλλους δώδεκα.
Το Reuters δεν μπόρεσε προς το παρόν να επαληθεύσει πότε γυρίστηκαν τα πλάνα.
Ιράν: Επλήγη η «υψηλότερη γέφυρα της Μέσης Ανατολής»
Γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, επλήγη σήμερα από αεροπορική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ χτυπήθηκαν και άλλες περιοχές της Καράτζ.
Το Fars πρόσθεσε ότι η γέφυρα B1 θεωρείται η υψηλότερη γέφυρα στη Μέση Ανατολή και εγκαινιάστηκε νωρίτερα φέτος.
Ισραηλινός υπ. Άμυνας: Η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απείλησε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την εντατικοποίηση των επιθέσεών της κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα.
«Έχω ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τον Ναΐμ Κάσεμ (σ.σ. τον ηγέτη της Χεζμπολάχ): εσείς και οι συνεργάτες σας θα πληρώσετε πολύ βαρύ τίμημα για την εντατικοποίηση της εκτόξευσης ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών που συγκεντρώνονταν για το Πέσαχ», το παραδοσιακό δείπνο του εβραϊκού Πάσχα» ανέφερε ο Ίσραελ Κατς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
«Θα σας στείλουμε στα βάθη της κόλασης, πλάι στους Νασράλα, Χαμενεΐ, Σινουάρ», συνέχισε, αναφερόμενος στον Χασάν Νασράλα, τον πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, τον Αλί Χαμενεΐ, τον πρώην ανώτατο ηγέτη του Ιράν, και τον Γιαχία Σινουάρ, πρώην ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα. Και οι τρεις τους δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ μετά το 2024.
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις, στο βόρειο Ισραήλ, το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα το πρωί, ενώ οι Ισραηλινοί Εβραίοι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν το Πάσχα.
Ο Κατς επανέλαβε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που μάχονται στον νότιο Λίβανο «θα εκκαθαρίσουν τη ζώνη από τη Χεζμπολάχ και τους υποστηρικτές της, θα διατηρήσουν την παρουσία τους μέχρι τον ποταμό Λιτάνι (ο οποίος απέχει 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα) και θα διαλύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ σε όλον τον Λίβανο».