Κυβερνήσεις χωρών εντείνουν την πίεση που ασκούν στο Ισραήλ για να σταματήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο. Οι Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, ενώ ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανηλεώς.
Έναν μήνα και πλέον αφού απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών του ΟΗΕ με τρόφιμα στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου που διανύει τον 20ό μήνα.
Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανεβάζουν τον τόνο.
Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες ώρες στη Γάζα / Φωτογραφία AP Photo (Jehad Alshrafi)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000, ανακοίνωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 24 χώρες: Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.
Η Ελλάδα δε βρίσκεται στη λίστα, με την κυβέρνηση να απαντά λέγοντας ότι πρόκειται ότι «η επιστολή συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία κρατών μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Οι Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν / Φωτογραφία AP (Jehad Alshrafi)
Οι Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν - «Θα πάρουμε τον έλεγχο της Γάζας», διαμηνύει ο Νετανιάχου
Η Βρετανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο, με το ισραηλινό ΥΠΕΞ να απαντά πως «εξωτερικές πιέσεις δε θα εκτρέψουν το Ισραήλ από τον δρόμο της υπεράσπισης της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του».
Τη Δευτέρα, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δε θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είναι «ηθικά αδικαιολόγητη, εντελώς δυσανάλογη και αντιπαραγωγική», σφυροκόπησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι.
Όταν μπήκαν προχθές τα εννιά πρώτα φορτηγά με βοήθεια από τη 2η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ 22 χώρες κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την «πλήρη» επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας «αμέσως».
«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν «στα σύνορα», στηλίτευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
AP (Jehad Alshrafi)
Χθες, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι περίπου 14.000 παιδιά στη Γάζα μπορεί να πεθάνουν μέχρι την Πέμπτη αν δε σταλεί άμεσα βοήθεια.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε «ευτυχής» που διαπιστώνει πως «η βοήθεια ξανάρχισε να εισέρχεται» στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι αναγνώρισε πως η ποσότητα δεν επαρκεί.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απέδωσε το πράσινο φως στην διανομή στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων» σε «διπλωματικούς» λόγους, επειδή «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν θα μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».
Φωτογραφία AP (Jehad Alshrafi)
Μάλιστα, τη Δευτέρα ανακοίνωσε την πρόθεση το Ισραήλ να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω της εντατικοποίησης των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων με διακηρυγμένους στόχους να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι και να καταστραφεί η Χαμάς.
Οι όμηροι είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 55 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον θύλακο.