Ρώμη: Ξεκινά η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα

Έφτασαν οι 133 εκλέκτορες - Οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή

Το απόγευμα της Τετάρτης ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου

Σύμφωνα με το τελετουργικό για την εκλογή του νέου Πάπα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του Κονκλάβιου, δηλαδή 89 ψήφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από εννέα συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι καρδινάλιοι δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. 

Βατικανό: Τοποθετήθηκε η καπνοδόχος για την εκλογή νέου πάπα

Το Βατικανό διέψευσε επίσης την είδηση που δημοσιεύτηκε σε ιταλική εφημερίδα ότι ο Ιταλός καρδινάλιος, Πιέτρο Παρολίν, ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Φραγκίσκου αντιμετώπισε πρόσφατα πρόβλημα υγείας. 

Την Τετάρτη θα γίνει η εκλογή του νέου Πάπα - AP Images

Πάπας: Στη Ρώμη οι 133 καρδινάλιοι

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, σε σύνολο 133 καρδιναλίων που θα πάρουν μέρος στο κονκλάβιο, πάνω από 120 έχουν ήδη φτάσει στην Ρώμη.

Βατικανό: Στις 7 Μαΐου το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα

Οι καρδινάλιοι έχουν ήδη κληρωθεί για τα διαμερίσματα που θα φιλοξενηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στον ξενώνα της Αγίας Μάρθας. 

Εκεί έμενε ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της εκλογής του. Παράλληλα, οι υπάλληλοι του Βατικανού που θα βοηθήσουν τους καρδινάλιους κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, δίνουν όρκο να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα σχετικά με τα όσα θα συμβούν στην Καπέλα Σιξτίνα, καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι άκρως εμπιστευτική.

Αργεντινή: «Αποχαιρέτησαν» τον Πάπα Φραγκίσκο και στο Μπουένος Άιρες

Το απόγευμα οι καρδινάλιοι θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους συνεδριάσεις, στις οποίες θα συζητήσουν το μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τις απαιτήσεις για το προφίλ του νέου πάπα. 

Τοποθετήθηκε ήδη η καμινάδα για την εκλογή του νέου Πάπα - AP Images

Το Βατικανό ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα διακόψει κάθε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας εντός της μικρής πόλης - κράτους κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου για την εκλογή νέου πάπα, διευκρινίζοντας πως δεν θα επηρεαστεί η πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Εψάλη το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά

Ειδικότερα, θα απενεργοποιηθεί το σήμα όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας εντός της επικράτειας του Βατικανού από τις 15:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 16:00 στην Ελλάδα) της 7ης Μαΐου. Η τηλεφωνική επικοινωνία «θα αποκατασταθεί μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου ποντίφικα», αναφέρει η δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι διευκρίνισε σε εκπροσώπους του Τύπου πως η διακοπή των τηλεφωνικών επικοινωνιών δε θα επηρεάσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ρέκβιεμ για τον Πάπα Φραγκίσκο: Ολοκληρώθηκε η ταφή στη Σάντα Μαρία Ματζόρε

Χιλιάδες πιστοί αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία μπροστά στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, περιμένοντας την ανακοίνωση του διαδόχου του πάπα Φραγκίσκου.

Απαιτείται πλειοψηδία δύο τρίτων στο Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα - AP Images

Πάπας: Τα φαβορί

Οι πέντε πιο ισχυρές υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου είναι οι εξής:

  • Πιέτρο Παρολίν

Ο Πιέτρο Παρολίν, Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού, είναι ο πιο προβεβλημένος υποψήφιος για τη θέση του νέου Πάπα. Έχει τεράστια διπλωματική εμπειρία και εξαιρετική γνώση της παγκόσμιας γεωπολιτικής, ενώ διατηρεί ισχυρές σχέσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Καθολική Εκκλησία όσο και με τις διεθνείς πολιτικές ηγεσίες. Οι στενές σχέσεις του με τον Πάπα Φραγκίσκο ενισχύουν την υποψηφιότητά του.

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Ποιοι ηγέτες έδωσαν το «παρών»

  • Λουίς Αντόνιο Τάγκλε

Ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για την Ασία στη διαδικασία της εκλογής του νέου Πάπα. Με βαθιά θεολογική μόρφωση, προσβασιμότητα στο ποίμνιο και εντυπωσιακή απλότητα, ο Τάγκλε έχει κερδίσει την αγάπη του λαού και της Εκκλησίας. 

  • Ματέο Τζούπι

Ο Ματέο Τζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και πρόεδρος της Ιταλικής Συνόδου, εκπροσωπεί τη νέα γενιά καρδιναλίων που έχει αναδείξει μια πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη Καθολική Εκκλησία. Η προτεραιότητά του στις κοινωνικές ανισότητες, την φτώχεια και τα ζητήματα των μεταναστών τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί στενές σχέσεις με τη ρωμαϊκή παράδοση. 

Γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να ταφεί στη Σάντα Μαρία Ματζόρε

  • Πίτερ Τούρκσον

Ο καρδινάλιος Πίτερ Τούρκσον από τη Γκάνα είναι ο πρώτος αφρικανός με διεθνή αναγνώριση που διεκδικεί το αξίωμα του Πάπα. Αν και μεγαλύτερης ηλικίας, ο Τούρκσον αντιπροσωπεύει τον αναπτυσσόμενο καθολικισμό της Αφρικής και είναι ένθερμος υποστηρικτής των κοινωνικών θεμάτων και της οικολογίας. Η πιθανότητα εκλογής του εκτιμάται στο 14%, με απόδοση 7.

  • Πιερματίστα Πιτσαμπάλα

Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερματίστα Πιτσαμπάλα, Λατίνος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον διαθρησκευτικό διάλογο στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η πολιτική του προσέγγιση και οι προσπάθειές του να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη κερδίζουν την εκτίμηση διεθνώς. 

Πάπας: Δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ραγδαίες αλλαγές

Παρότι ο νέος πάπας θα αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ραγδαίες αλλαγές.

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του -Tι έγραφε στη διαθήκη του

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Βατικανού διορίζονται για πενταετή θητεία. Μετά τον θάνατο του πάπα, οφείλουν να παύσουν να ασκούν τους ρόλους τους. Ωστόσο, ο νέος ποντίφικας συνήθως ανανεώνει τις υπάρχουσες εντολές.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ο οποίος εξελέγη το 1978, χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια για να αντικαταστήσει όλα τα μέλη της κεντρικής διοίκησης (Κουρία) στο Βατικανό.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται, ιδίως τον πρώτο καιρό μετά την ανάρρηση στον παπικό θρόνο, στα μηνύματα που στέλνει ο νέος πάπας μέσω χειρονομιών ή αυθόρμητων σχολίων, επιλέγοντας ποιους θα συναντήσει ή σε ποιες ομάδες θα απευθυνθεί.

Για παράδειγμα, αίσθηση είχε προκαλέσει το ιστορικό μήνυμα ανοχής του πάπα Φραγκίσκου για τους ομοφυλόφιλους – «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;» – μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή του, που προκάλεσε αντιδράσεις από συντηρητικούς καρδιναλίους.

Ο Γερμανός καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μίλερ, τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε απομακρύνει από τη θέση του επικεφαλής του Δικαστηρίου για το Δόγμα της Πίστεως και θα συμμετάσχει στο κονκλάβιο για την ανάδειξη του νέου πάπα, είπε ότι θεωρούσε πως ο Φραγκίσκος καταπιανόταν με πολλά ζητήματα προκαλώντας σύγχυση στους πιστούς. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο επόμενος πάπας να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όχι ο προσωπικός ιερέας όλων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πιο προοδευτικός από τον Μίλερ, ο Σουηδός καρδινάλιος Λαρς Άντερς Αρμπορέλιους που θα συμμετάσχει επίσης στο κονκλάβιο, αναγνώρισε ότι «δεν είναι όλοι τόσο ανοικτοί και δεκτικοί» όσο ήταν ο Φραγκίσκος. «Αν ο επόμενος πάπας είναι συντηρητικός», δήλωσε ο Αρμπορέλιους στο Reuters, «δε θα μπορέσει να αλλάξει την κληρονομιά του Φραγκίσκου, θα προσπαθήσει να αφήσει το δικό του στίγμα σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, αλλά για αυτό απαιτείται χρόνος».

Ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο ένας νέος πάπας μπορεί να αλλάξει την Εκκλησία είναι μέσω του διορισμού επισκόπων ανά τον κόσμο. Βέβαια, αυτές οι αλλαγές χρειάζονται επίσης αρκετά χρόνια. Ένας επίσκοπος δεν αποπέμπεται εκτός εάν έχει διαπράξει σοβαρό αδίκημα. Περιμένουν συνήθως μέχρι να πεθάνει κάποιος ή να φθάσει σε ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης (75) για να ορίσουν διάδοχο.

Μετά την εκλογή του το 1978, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ θεώρησε ότι ο διορισμός επισκόπων ανά τον κόσμο είχε κινηθεί σε υπερβολικά φιλελεύθερη κατεύθυνση μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού το 1965. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, έλαβε τις αποφάσεις για τον διορισμό επισκόπων. Στα χνάρια του Ιωάννη-Παύλου Β’ βάδισε και ο διάδοχός του, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’.

Ο Φραγκίσκος ακολούθησε πιο προοδευτική πορεία, αλλά επίσης διόρισε πάνω από το 80% των καρδιναλίων που θα αναδείξουν τον νέο πάπα.

Ο αριθμός των καρδιναλίων, κάτω των 80 ετών, που θα συμμετάσχουν στο κονκλάβιο της Τετάρτης για την εκλογή νέου πάπα ανέρχεται σε 133. Άλλοι δύο που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, δε θα συμμετάσχουν για λόγους υγείας.