Νότια Κορέα: «Ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν ψήφισε το Κοινοβούλιο

Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Το χρονικό του διαγγέλματος για την επιβολή στρατιωτικού νόμου που προκάλεσε αναταραχή / Βίντεο αρχείου από δελτίο ειδήσεων Star

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ-γέολ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Νότια Κορέα: Ζητούν παραίτηση του προέδρου μετά το πραξικόπημα «φιάσκο»

Η ψηφοφορία για την καθαίρεση του Γιουν

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση.

Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.

 «Ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν ψήφισε το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας / AP

H Nότια Κορέα κήρυξε στρατιωτικό νόμο και λίγες ώρες μετά τον πήρε πίσω

Πλέον τίθεται σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ / AP

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017.

Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Από το πρωί, πολίτες, με μαζικές διαδηλώσεις, ζητούσαν από το κοινοβούλιο την παύση του προέδρου.

Οι διαδηλώσεις έγιναν σε όλες της μεγάλες πόλεις της Νότιας Κορέας, με στόχο την άσκηση πίεσης προς τα μέλη της Βουλής για να στηρίξουν τη δεύτερη προσπάθεια της αντιπολίτευσης για καθαίρεση του Γιουν.

Επευφημίες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος έξω από την Εθνοσυνέλευση / AP

Ο Γιουν γλίτωσε την αποπομπή την 7η Νοεμβρίου όταν αποφάσισε να αλλάξει στάση ο ηγέτης της παράταξής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ-χουν, που παρότι έλεγε αρχικά πως το κόμμα του θα τασσόταν υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακάλεσε και οι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.