Υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας 82 κοινότητες στην περιοχή του Κουρσκ

Με δυτικά όπλα η ουκρανική αντεπίθεση - Ρωσικές ενισχύσεις στο Μπέλγκοροντ

Ουκρανική αντεπίθεση με βρετανικά όπλα στην περιοχή του Κουρσκ / Βίντεο από ΕΡΤ

Η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ, είπε σήμερα ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, την ένατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος. 

Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο – Νεκρός ένας πατέρας και ο 4χρονος γιος του

«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες στο Κουρσκ / AP

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο». 

Ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία στο Κουρσκ!  

Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ. 

Ρώσοι αιχμάλωτοι στην περιοχή του Κουρσκ /  AP

Ζελένσκι: Η Ουκρανία πήρε τον πλήρη έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούντζα      

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κουρσκ, θεάτρου εδώ και μία εβδομάδα μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου. 

Ουκρανία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από επίθεση της Ρωσίας με πυραύλους 

Αυτή η πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην περιοχή του Κουρσκ. 

Υπό τον φόβο της συνεχιζόμενης προέλασης των Ουκρανών, οι ρωσικές Αρχές προχωρούν σε νέες εκκενώσεις παραμεθόριων περιοχών.

Δυτικά όπλα στην ουκρανική αντεπίθεση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ έχουν αξιοποιηθεί βαριά δυτικά όπλα, όπως τεθωρακισμένα οχήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και τη Γερμανία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων, πυροβολικού και τεθωρακισμένων τονίζοντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να τα εκμεταλλευτεί κατά βούληση και εντός της ρωσικής επικράτειας. Ωστόσο, απαγορεύει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, που του έχει παραχωρήσει.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, επιχειρούν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αλλά υπάρχουν πράγματα, που δε μπορούν να γίνουν με τα ντρόουν. Δυστυχώς, χρειαζόμαστε άλλα όπλα, πυραυλικά όπλα. Και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για λύσεις μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία, γιατί είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μελλοντική νίκη μας. Όσο πιο τολμηρές θα είναι οι αποφάσεις των εταίρων μας, τόσο λιγότερα θα μπορεί να κάνει ο Πούτιν».

Η Ρωσία θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ

Η Ρωσία θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.