Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Απέτυχε η προσπάθεια της Ρωσίας για επιστροφή στη Σελήνη μετά 47 χρόνια

Η εκτόξευση του διαστημόπλοιου Luna - 25 το οποίο τελικά συνετρίβη στη Σελήνη (Φωτογραφίες - Video Roscosmos State Space Corporation via AP) 

Η πρώτη έπειτα από 47 χρόνια αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη απέτυχε, αφού το διαστημόπλοιό της, Luna-25, περιστράφηκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη.

Ρωσία: Στην τροχιά της Σελήνης μπήκε το διαστημόπλοιο Luna-25

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roskosmos, ανέφερε ότι είχε χάσει επαφή με το σκάφος λίγο αφού παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα καθώς προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσγείωσης χθες, Σάββατο.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna - 25 κατά την εκτόξευσή του   

«Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskosmos.

Η αποτυχία για αυτήν την αποστολή κύρους υπογραμμίζει την εξασθένιση της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης μετά τις ένδοξες ημέρες του ανταγωνισμού την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη --τον Σπούτνικ 1 το 1957-- και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.

Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 το 1976, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Απέτυχε η ιαπωνική αποστολή στη Σελήνη - Χάθηκε η επαφή με το διαστημόπλοιο

Το Luna-25 επρόκειτο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αύριο, 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους για το διάστημα.

Προσγειώθηκε στον Άρη το Insight – Η πρώτη φωτογραφία!

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Ινδία, το διαστημόπλοιο της οποίας, Chandrayaan-3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προωθήσει αμφότερες τις διαστημικές τους φιλοδοξίες.