Ολλανδία: «Ήταν τεράστιο το χτύπημα, ο μηχανοδηγός ούρλιαξε»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών του τρένου

Συγκλονισμένη είναι η Ολλανδία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο χωριό Βούρσχοουτεν, ανάμεσα στη Χάγη και στη Λάιντεν, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 30 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με ένα μηχάνημα έργου, το οποίο, άγνωστο γιατί, βρισκόταν στις σιδηροδρομικές ράγες και στη συνέχεια εκτροχιάστηκε. 

 

 

«Ήταν σαν ταινία, τα φώτα έσβησαν, έγινε σκοτάδι, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από το τρένο» δήλωσε ο 20χρονος Ανουάρ, ένας από τους περίπου 50 επιβάτες του τρένου.

«Είδα τρεις τραυματίες, κάποιος ούρλιαξε, είδα ότι ήταν ο μηχανοδηγός του τρένου. Βοήθησα κάποιους που πονούσαν πολύ. Καλέσαμε στο 112, οι διασώστες έφτασαν σε 10 λεπτά. Μας βοήθησαν και οι κάτοικοι του χωριού» πρόσθεσε.

 

 

Ένας ακόμα επιβάτης, ο οποίος ταξίδευε μαζί με φίλους του είπε πως η σύγκρουση ήταν σφοδρή. 

«Ένιωσα ένα τεράστιο χτύπημα. Είδα σπασμένα γυαλιά να πετάνε δεξιά - αριστερά και μετά είδα ματωμένους επιβάτες από άλλα βαγόνια. Ευτυχώς εμείς δεν τραυματιστήκαμε» είπε.

 

 

Από τους πρώτους που έτρεξαν να βοηθήσουν ήταν ένας αγρότης, που το σπίτι του βρίσκεται κοντά στο σημείο του εκτροχιασμού. 

«Ορισμένοι ήταν τραυματισμένοι στο κεφάλι, άλλοι στα πόδια. Μια γυναίκα παραπονιόταν για πόνους στην κοιλιά. Ήταν παγωμένοι», είπε.

To επιβατικό τρένο στην Ολλανδία συγκρούστηκε με ένα μηχάνημα έργου που βρισκόταν πάνω στις ράγες - AP

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτοι που βγήκαν από το τρένο ήταν σε κακή κατάσταση και τρομοκρατημένοι. 

«Δεν ήξεραν πού να πάνε, έβλεπα τον φόβο στα μάτια τους. Ένας μου είπε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα, μέχρι να ανοιγοκλείσει τα μάτια είχε βρεθεί στο πάτωμα. Αν έχεις δει την καταστροφή και είσαι ζωντανός, είσαι πολύ τυχερός», είπε.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον εκτροχιασμό τρένου στην Ολλανδία και 30 ακόμα τραυματίστηκαν - AP

Για ένα «τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος στο μήνυμά του στο Twitter ευχήθηκε τα καλύτερα στα θύματα και τις οικογένειές τους

Μέχρι στιγμής η ταυτότητα του νεκρού από τον εκτροχιασμό παραμένει άγνωστη ενώ από τους συνολικά 30 τραυματίες, οι 11 αντιμετωπίστηκαν στο σημείο και οι υπόλοιποι 19 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Μάρτυρες έκαναν λόγο για μια σφοδρότατη σύγκρουση και ότι ο μηχανοδηγός ούρλιαξε από τον φόβο του - AP

Η σύγκρουση και ο εκτροχιασμός σημειώθηκαν στις 3:35 τα ξημερώματα (ώρα Ολλανδίας) κοντά στο χωριό Βούρσχοουτεν, ανάμεσα στη Χάγη και στη Λάιντεν με τα δρομολόγια των τρένων στο τμήμα αυτό να έχουν διακοπεί τουλάχιστον μέχρι νωρίς σήμερα το απόγευμα.

Το τρένο που εκτροχιάστηκε εκτελούσε νυχτερινό δρομολόγιο από τη Λάιντεν στη Χάγη. Μετά τη σύγκρουση το πρώτο βαγόνι του τρένου εκτροχιάστηκε και βρέθηκε σε χωράφι ενώ το ίδιο συνέβη και με το δεύτερο βαγόνι. Στο τελευταίο βαγόνι εκδηλώθηκε φωτιά η οποία κατασβέστηκε.