Μπομπ Μενέντεζ: «Ο Ερντογάν δεν αλλάζει μυαλά»

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Φλώρο

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ. Όπως αποκαλύπτει η Κατερίνα Τσαμούρη στο Μεσημβρινό Δελτίο του STAR, ήδη, πάντως, στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ βουλευτών για την τροπολογία του ομογενούς Κρις Πάππας, με την οποία η αναβάθμιση των F-16 θα συνδέεται ευθέως με τη μη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. 

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Σουλτογιάννης στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ εξέφρασε την απαισιοδοξία του στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την Τουρκική προκλητικότητα και την συμπεριφορά του Ερντογάν. Ο κ. Μενεντεζ είπε στον κ. Φλωρο ότι δεν έχει δει την διάθεση από πλευράς Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις γι’αυτο και δεν πρόκειται ο ίδιος να εγκρίνει την πώληση των F-16. Φαίνεται επίσης πως ο φιλέλλην Μενέντεζ βάζει πιο ψηλά την ασφάλεια και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας από τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ενημέρωσε τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι η πώληση μαχητικών σε άλλες χώρες δεν πρέπει να γίνεται μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά να λαμβάνετε υπόψιν και η συμπεριφορά των χωρών που στην περίπτωση της Τουρκίας είναι άκρως προκλητική. Τέλος, ο Μπόμπ Μενέντεζ έκανε και την εκτίμηση ότι η ολομέλεια της Αμερικανικής βουλής θα πει ΟΧΙ στα Τουρκικά F-16 γιατί και ο πιο λογικός καταλαβαίνει ότι ένα «οπλικό εργαλείο»  στα χέρια κάποιου που δεν το χρησιμοποιεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο.