Ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο το βράδυ της Τρίτης ατενίζοντας τον νυχτερινό ουρανό καθώς σημειώθηκε η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2022.
Υπεραπανσέληνος: Την Τρίτη η «Πανσέληνος της Φράουλας»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η όψη της Σελήνης πάνω από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Η υπερπανσέληνος στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (Λιακος Γιάννης/Intime News)
Είναι η πρώτη από τις τρεις υπερπανσέληνους που θα σημειωθούν φέτος. Πήρε το όνομά της από γηγενείς φυλές της Αμερικής επειδή συμπίπτει με την ωρίμανση και συλλογή της φράουλας.
Η Υπερπανσέληνος στην Πρέβεζα ( Γιώργος Ευσταθίου/Eurokinissi)
Η πανσέληνος συνέπεσε με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.
Η υπερπανσέληνος στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας (AP Photo/Michael Probst)
Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.
Ένας γλάρος μπροστά στην Πανσέληνο στη Ρώμη (AP Photo/Andrew Medichini)
Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.
Ο Tomislav, πρώτος Κροάτης βασιλιάς φαίνεται να «κρατάει» την Πανσέληνο στο Ζάγκρεμπ (AP Photo/Darko Bandic)
Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.
Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερσελήνη, σούπερ Σελήνη ή υπερπανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Η υπερπανσέληνος στην Αγία Πετρούπολη (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Η πανσέληνος της φράουλας στην Κωνσταντινούπολη (AP Photo/Emrah Gurel)
Η υπερπανσέληνος στο Ιράκ (AP/Photo/Hadi Mizban)
Η πανσέληνος στην «απαγορευμένη πόλη» στην Κίνα (AP Photo/Ng Han Guan)
Η πανσέληνος στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ (AP Photo/John Raoux)