Εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο με την Πανσέληνο της Φράουλας

Πρόκειται για την πρώτη υπερπανσέληνο για το 2022

Ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο το βράδυ της Τρίτης ατενίζοντας τον νυχτερινό ουρανό καθώς σημειώθηκε η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2022.

Υπεραπανσέληνος: Την Τρίτη η «Πανσέληνος της Φράουλας»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η όψη της Σελήνης πάνω από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

 Η υπερπανσέληνος στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (Λιακος Γιάννης/Intime News)

Είναι η πρώτη από τις τρεις υπερπανσέληνους που θα σημειωθούν φέτος. Πήρε το όνομά της από γηγενείς φυλές της Αμερικής επειδή συμπίπτει με την ωρίμανση και συλλογή της φράουλας.  

Η Υπερπανσέληνος στην Πρέβεζα ( Γιώργος Ευσταθίου/Eurokinissi)

Η πανσέληνος συνέπεσε με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως. 

Η υπερπανσέληνος στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας (AP Photo/Michael Probst)

Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Ένας γλάρος μπροστά στην Πανσέληνο στη Ρώμη (AP Photo/Andrew Medichini)

Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. 

 Ο Tomislav, πρώτος Κροάτης βασιλιάς φαίνεται να «κρατάει» την Πανσέληνο στο Ζάγκρεμπ (AP Photo/Darko Bandic)

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερσελήνη, σούπερ Σελήνη ή υπερπανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

 Η υπερπανσέληνος στην Αγία Πετρούπολη (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Η πανσέληνος της φράουλας στην Κωνσταντινούπολη (AP Photo/Emrah Gurel)

Η υπερπανσέληνος στο Ιράκ (AP/Photo/Hadi Mizban) 

 

Η πανσέληνος στην «απαγορευμένη πόλη» στην Κίνα (AP Photo/Ng Han Guan)

 

Η πανσέληνος στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ (AP Photo/John Raoux)