Λαβρόφ: «Ο πυρηνικός πόλεμος είναι στα μυαλά των Δυτικών, όχι των Ρώσων»

«Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Τρομάζουν οι απειλές του Ρώσου υπουργού εξωτερικών - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (3/3)

«Έπρεπε να βάλουμε τέλος σε όποιον πόλεμο θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ουκρανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο ότι ακολουθεί τις οδηγίες της Δύσης. 

Λαβρόφ: «Ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός»

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Δύση δεν αντιδρα στις προτάσεις μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη», τόνισε, σημειώνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια της σε βάρος μιας άλλης».  

Συνεχίζεται για έβδομη ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία - AP

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν κανονικά σήμερα οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας σε έδαφος της Λευκορωσίας, ενώ κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι θέλει να αναβάλλει τις διαπραγματεύσεις μετά από εντολή των ΗΠΑ:

Η ουκρανική αντιπροσωπεία πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από την Ουάσιγκτον.

Παρόλα αυτά εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «οι ρωσικές αξιώσεις είναι ελάχιστες» και ότι ο διάλογος Ρωσίας - Δύσης θα πρέπει να διεξαχθεί με αμοιβαίο σεβασμό.

 

Σεργκέι Λαβρόφ: Τι είπε για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Ο Λαβρόφ απάντησε υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι «η μόνη εναλλακτική στις κυρώσεις είναι ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» και προσθέτοντας ότι «ένας τέτοιος πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι μόνο στο μυαλό των Δυτικών πολιτικών και όχι του ρωσικού λαού.

«Αν μας απειλούν με πραγματικό πόλεμο τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν και κατά τη γνώμη μου τέτοια σχέδια γίνονται», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης»

Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.