Συναγερμός έχει σημάνει στη Μεγάλη Βρετανία μετά τον εντοπισμό δύο ατόμων που διαγνώστηκαν με πυρετό Lassa, λίγο μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στη Δυτική Αφρική.
Μια τρίτη «πιθανή περίπτωση» βρίσκεται επίσης υπό διερεύνηση και νοσηλεύεται στο Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Πρόκειται για κρούσματα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Το ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχε αναρρώσει και το άλλο θα λάβει εξειδικευμένη φροντίδα στο Royal Free London NHS Foundation Trust.
Το Δίκτυο Λοιμωδών Νοσημάτων Υψηλών Συνεπειών ασχολήθηκε με τη συνεχή φροντίδα τους, ανέφερε.
Τι είναι ο ιός Lassa και πώς μεταδίδεται
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει την ασθένεια ως δυνητική πανδημία και βρίσκεται στη λίστα με παθογόνους ιούς, που χρήζουν προτεραιότητας, όπως ο Έμπολα και ο δάγκειος πυρετός.
Ο ιός Lassa οφείλεται σε μια οξεία ιογενή ασθένεια.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με τα σωματικά υγρά (αίμα, σάλιο, ούρα ή σπέρμα) μολυσμένων ατόμων, όπως ο Έμπολα.
Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να το κολλήσουν όταν έρχονται σε επαφή με τα ούρα ή τα κόπρανα μολυσμένων τρωκτικών που φέρουν την ασθένεια.
Η ασθένεια συνήθως προκαλεί πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα και άλλα μέρη του σώματος. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς εμφανίζουν αιφνίδια εκδήλωση υψηλού πυρετού, ο οποίος είναι διαρκής ή διαλείπων και οξύς, με γενικευμένη μυαλγία, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, βήχα, ζαλάδα με ερυθρότητα του προσώπου, συμφόρηση επιπεφυκότων, ναυτία, διάρροια και έμεση.
Κατά την τέταρτη ημέρα ενδέχεται να εμφανισθούν αιμορραγικές περιοχές στο δέρμα και στους βλεννογόνους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν αναρρώνουν πλήρως, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.
Περιγράφεται ως ιός «ξάδερφος» του Έμπολα και η ασθένεια είναι ενδημική σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, αλλά αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, δύο μπήκαν σε δοκιμές φάσης, το πρώτο το 2019, ενώ με το δεύτερο διεξάγονται από το 2021 δοκιμές σε ανθρώπους.