Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τo Ισραήλ σκέφτεται την κατάργησή του

Άνευ ουσίας αφού τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη

Μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ να εισηγηθεί την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι άνευ ουσίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορωνοϊό στο Ισραήλ. 

Κορωνοϊός: Μία τέταρτη δόση του εμβολίου πενταπλασιάζει τα αντισώματα

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμελούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. 

Πάντως την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για μια ακόμα εβδομάδα. Έτσι στα σχολεία θα έχει ισχύ έως τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 1η Μαρτίου. 

Ισραήλ: Ξεκινά η χορήγηση της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών

Πηγές του υπουργείου Υγείας, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η παράταση αυτή αποσκοπούσε στο να κερδίσει χρόνο το υπουργείο, ώστε να οριστικοποιήσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι η πιθανή κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολισμού ή η μεγάλη μείωση του αριθμού των χωρών, όπου απαιτείται. 

«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορεί να οδηγήσει σε συλλογική ανοσία στο Ισραήλ»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορωνοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση. 

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος θάνατος στο Ισραήλ

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους.