Κορωνοϊός: Συναγερμός από νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία

Πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματική και ανθεκτική στα εμβόλια

Ρεπορτάζ της Μαρίας Δεναξά για τη νέα μετάλλαξη/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (4/1/22)

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία, καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού με την ονομασία B.1.640.2 έχει 46 μεταλλάξεις που πιστεύεται ότι το καθιστούν πιο ανθεκτικό στο εμβόλιο και πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 12 κρούσματα κοντά στη Μασσαλία. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας αυτής παραλλαγής συνδέεται με ταξίδι στο Καμερούν.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ανταγωνίζεται την κυρίαρχη μετάλλαξη Όμικρον, που πλέον αποτελεί περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων στη Γαλλία.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού 

Το στέλεχος ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς που εδρεύουν στο IHU Mediterranee Infection στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν εξαπλώθηκε γρήγορα από τότε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες ή δεν έχει επισημανθεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η νέα παραλλαγή B.1.640.2 και η ανακάλυψή της ανακοινώθηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο medRxiv, όμως δεν έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό. 

Οι επιστήμονες λένε ότι η γενεαλογία είναι γενετικά διαφορετική από το B.1.640, το οποίο πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Σεπτέμβριο.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι το στέλεχος φέρει τη μετάλλαξη E484K, που πιστεύεται ότι το καθιστά πιο ανθεκτικό στα εμβόλια.

Έχει, επίσης, τη μετάλλαξη N501Y, που πρωτοεμφανίστηκε στην παραλλαγή Άλφα, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να την κάνει πιο μεταδοτική.

Θεωρείται ένας μακρινός συγγενής της Όμικρον, για τον οποίο οι επιστήμονες λένε ότι πιθανότατα προήλθε από παλαιότερο ιό.

«Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν για άλλη μια φορά το απρόβλεπτο της εμφάνισης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και την εισαγωγή τους από το εξωτερικό. Και αποτελούν παράδειγμα της δυσκολίας ελέγχου μιας τέτοιας εισαγωγής και της επακόλουθης εξάπλωσης», επισημαίνουν οι επιστήμονες.