Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη που μολύνει και τους εμβολιασμένους

Υπάρχουν ήδη κρούσματα σε 31 χώρες – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο/ AP

Μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, αφού ανιχνεύτηκε σε 45 ανθρώπους, που αποτελούν τροφίμους και προσωπικό ενός γηροκομείου στο Κεντάκι. 

Η παραλλαγή R1 φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από την Δέλτα, καθώς η πρώτη φαίνεται να προσβάλλει πολύ εύκολα και τους πλήρως εμβολιασμένους. 

Τι φοβάται ο κορωνοϊός - Σε ποιες συνθήκες δεν μπορεί να επιβιώσει

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, σχεδόν όλοι από τους 45 που μολύνθηκαν στο Κεντάκι ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο, ο πρώτος που μετέδωσε τον ιό ήταν ανεμβολίαστος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλλε στην υπερμετάδοσή του. 

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί ως σήμερα

Το Forbes αναφέρει πως η παραλλαγή R1 θεωρείται πιο επιθετική και ανθεκτική στα αντισώματα από την Δέλτα. Σύμφωνα με το CDC, η συγκεκριμένη παραλλαγή ξεκίνησε από την Ιαπωνία στις αρχές του 2021, ενώ περιέχει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητά των αντισωμάτων. 

Pfizer: O FDA ενέκρινε τρίτη δόση του εμβολίου σε πολίτες δύο κατηγοριών

Σύμφωνα με τον ιστότοπο outbreak.info, ο οποίος συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, από τις 21 Σεπτεμβρίου, η R.1 έχει μολύνει περισσότερους από 10.567 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει εντοπιστεί σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 31 χώρες του κόσμου συνολικά.