Κορωνοϊός: Mειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα - Η κατάσταση στην ΕΕ

Οι άντρες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο στην πλειονότητα των κρατών

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.853.908 θανάτους από την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019- βίντεο Reuters

Παρότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξάνεται την τελευταία δεκαετία στην ΕΕ και οι επίσημες στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, κατά περισσότερο από δύο χρόνια ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τη Eurostat, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής σταθεροποιήθηκε ή ακόμη και μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 πέρυσι, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα για το 2020.

ΕΕ: 1,53 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2019 - Πόσες στην Ελλάδα;

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (-1,6 χρόνια σε σύγκριση με το 2019) και τη Βουλγαρία (-1,5), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (όλες -1,4). Στην Ελλάδα η μείωση ήταν -0,5 και στην Κύπρο το προσδόκιμο παρέμεινε σταθερό (0,0). 

Προσδόκιμο ζωής: Η Ελλάδα κατρακύλησε στη 12η από την 3η θέση!

Οι άντρες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα για το 2020, με τις μεγαλύτερες μειώσεις του προσδόκιμου να καταγράφονται στη Βουλγαρία (-1,7 έτη), τη Λετονία και την Πολωνία (από -1,5 έτη) καθώς και στην Ισπανία και τη Ρουμανία (από -1,4 έτη).