Σεισμός Ελασσόνα: Τρεις άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα συντρίμμια

«Να παραμείνει ο κόσμος λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του» συστήνει ο Λέκκας

Κατολισθήσεις και κατάρρευση παλαιών κτιρίων αλλά και τρόμο στους πολίτες προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12 και τέταρτο το μεσημέρι. Το επίκεντρό του ήταν στα 16 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα.

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος

Η δόνηση ταρακούνησε τη Λάρισα, πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Ένας ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα ήταν ο πρώτος που απεγκλωβίστηκε από τους διασώστες, όταν τοίχος του σπιτιού του κατέρρευσε.

Τρεις απεγκλωβίσεις ανθρώπων σε Μαγούλα και Μεσοχώρι

Συνολικά τρία άτομα, στην περιοχή της Μαγούλας και το Μεσοχώρι, έχουν απεγκλωβιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Ειδικότερα, το Πυροσβεστικο Σώμα έχει δεχθεί 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:

  • μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από το σπίτι  του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας
  • δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας
  • 50 παροχές βοηθείας που αφορούν μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών από διαμερίσματα σε υπαίθριο χώρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας.

Συνεχίζονται οι περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ Ε/Π του Π.Σ. πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση και έλεγχο.

To σπίτι στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όπου κατοικούσε ο ηλικιωμένος που διασώθηκε - πηγή: larissanet

To σπίτι στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όπου κατοικούσε ο ηλικιωμένος που διασώθηκε - πηγή: larissanet

Αυτό που έκανε τον σεισμό ιδιαίτερα αισθητό, από την Κοζάνη μέχρι και την Αθήνα, ήταν το πολύ μικρό εστιακό του βάθος. Ήταν σχεδόν επιφανειακός, μόλις στα 8 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια

Έντρομοι οι κάτοικοι σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο - Ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων

Χιλιάδες πολίτες στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τον Βόλο πετάχθηκαν έντρομοι στον δρόμο γεμίζοντας ασφυκτικά πλατείες, πάρκα και κεντρικούς πεζοδρόμους των πόλεων.

Η στιγμή του σεισμού στην Καρδίτσα- βίντεο star.gr

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την ισχυρή δόνηση κατέρρευσαν παλιές μονοκατοικίες σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί πολιτών. Συνολικά έχουν αναφερθεί ζημιές σε 30 σπίτια, μία εκκλησία και ένα σχολείο. 

Zημιές σε σούπερ μάρκετ των Τρικάλων μετά τον σεισμό - πηγή trikalaola

Zημιές σε σούπερ μάρκετ των Τρικάλων μετά τον σεισμό - πηγή trikalaola

Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν σώο έναν ηλικιωμένο, ο οποίος εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της μονοκατοικίας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο  στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Ζημιές σε όχημα από τις καταρρεύσεις κτιρίων στην Ελασσόνα- φωτογραφία Eurokinissi

Ζημιές σε όχημα από τις καταρρεύσεις κτιρίων στην Ελασσόνα- φωτογραφία Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το larissanet, οι Λαρισαίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και πάρκα, υπακούοντας τις συμβουλές των ειδικών, να μην επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους. Πολλοί έχουν πάρει τα αυτοκίνητά τους και κινούνται εκτός κέντρου και πολυκατοικιών. Τα περισσότερα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κατεβάσει ρολά. Στο Δημαρχείο Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου.

Τουλάχιστον δέκα μετασεισμοί, οι τρεις άνω των 4 Ρίχτερ

Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί με επίκεντρο την ίδια περιοχή νότια της Ελασσόνας. Οι τρεις, που ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Σε ετοιμότητα ο στρατός - Ελικόπτερα Χιούι πάνω από τις περιοχές για να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές

Ο στρατός έχει τεθεί σε ετοιμότητα για τον σεισμό στην Ελασσόνα. Ήδη πετούν 3 ελικόπτερα Χιούι πάνω από τις περιοχές για να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές.

Περίπου 70 σπίτια κατέρρευσαν και δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στο χωριό Δαμάσι στα Τρίκαλα- ρεπορτάζ  ανταποκρίτριας του Star, Δήμητρα Τζιόζιου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων: «Ήταν της τάξης των 6,3 Ρίχτερ»

Οι σεισμολόγοι συγκλίνουν στο ότι ο σεισμός στην Ελασσόνα ήταν ισχυρός. Μάλιστα,  ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, υποστήριξε στο ΑΠΕ ότι είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ». Ο ίδιος επισήμανε ότι προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3.

Σε πάρκα και εξωτερικούς χώρους οι κάτοικοι στη Λάρισα- φωτογραφία Eurokinissi

Σε πάρκα και εξωτερικούς χώρους οι κάτοικοι στη Λάρισα- φωτογραφία Eurokinissi

Ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος, εξήγησε σε δημοσιογράφους ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης. Όπως είπε το Αστεροσκοπείο δέχθηκε τηλεφωνήματα από την Πρέβεζα μέχρι την Αθήνα και το Κιάτο και το φαινόμενο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, γιατί ήταν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο καθηγητής- σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας συνέστησε να μη λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του και  ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top