Economist: Μειώθηκαν οι ελευθερίες μας λόγω κορωνοϊού

Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες;

Κατά σχεδόν 70% περιορίστηκαν οι δημοκρατικές ελευθερίες μας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του The Economist που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κορωνοϊός: Η Ολλανδία παρατείνει το lockdown μέχρι τον Μάρτιο

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, όμως ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι  «το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις εντός ΕΕ λόγω των μεταλλάξεων

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, ενώ προηγούνται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ.

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit και βασίζεται σε 60 κριτήρια, τα οποία είναι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμός στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.