Ντ’ Εστέν: Πένθος στη Γαλλία - Η συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή το 1975

Οι ανακοινώσεις της γαλλικής προεδρίας και του Εμανουέλ Μακρόν

Πρώτο θέμα στη γαλλική επικαιρότητα ο θάνατος του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν- Ενός λεπτού σιγή στη γαλλική βουλή- βίντεο Reuters

Σε πένθος έχει βυθιστεί η Γαλλία μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, σε ηλικία 94 ετών εξαιτίας επιπλοκών λόγω κορωνοϊού. 

Πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Η γαλλική προεδρία και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους μιλώντας για έναν σημαντικότατο πολιτικό που έθεσε μια ολόκληρη ζωή στην υπηρεσία των Γάλλων πολιτών. Στις 9.00 το βράδυ είναι προγραμματισμένο το διάγγελμα του Μακρόν για τον θάνατο του Ντ' Εστέν.

Από επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 2013 - πηγή: AP Photo/Petros Giannakouris

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

«Ο Valéry Giscard d’Estaing, ο τρίτος Πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας, απεβίωσε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου σε ηλικία 94 ετών, μετά από μια ολόκληρη ζωή στην υπηρεσία των Γάλλων πολιτών.

Ο σημαντικότατος αυτός πολιτικός διετέλεσε οικονομικός επιθεωρητής, δήμαρχος, βουλευτής του γαλλικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, υπουργός, πρόεδρος περιφέρειας, μέλος του συνταγματικού συμβουλίου, ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εργάστηκε επί 65 χρόνια για το κοινό συμφέρον, απ’ όλες τις κλίμακες του Έθνους. Δεν εστίασε ποτέ στο αξίωμα, του αρκούσε να υπηρετεί τη Γαλλία. 

Σε ηλικία18 ετών δε δίστασε να διακόψει τις λαμπρές σπουδές του, βάζοντας το μέλλον της Γαλλίας πάνω από το δικό του. Πολέμησε στην Απελευθέρωση του Παρισιού, εντασσόμενος στην στρατιά της Ελεύθερης Γαλλίας και η γενναιότητά του στη μάχη τιμήθηκε με τον πολεμικό σταυρό.

Μηχανικός και απόφοιτος της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης (ΕΝΑ), υπήρξε ταλαντούχος ανώτατος αξιωματούχος, προσηλωμένος στη διακυβέρνηση της χώρας. Διετέλεσε υπουργός επί 12 έτη, υπό τους Προέδρους Charles de Gaulle και Georges Pompidou, βοηθώντας στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά την ένδοξη τριακονταετία (trente glorieuses). Ακραιφνής υπέρμαχος της νομισματικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής ισορροπίας, εργάστηκε επίσης για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Valéry Giscard d’Estaing ήταν ένας αφοσιωμένος πολιτικός που κατάφερε να εμπνεύσει τους Γάλλους χάρη στον δυναμισμό και στο όραμά του. Πριν φτάσει τα τριάντα του χρόνια έγινε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου Edgar Faure, και εν συνεχεία υπήρξε βουλευτής του Puy-de-Dôme επί είκοσι χρόνια. Το 1966, ιδρύει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ρεπουμπλικάνων (Républicains Indépendants), έναν μεταρρυθμιστικό, κεντρώο και ευρωπαϊκό πόλο με αυξανόμενο ρόλο ρυθμιστή στους κόλπους της δεξιάς πλειοψηφίας. Το επόμενο έτος εξελέγη δήμαρχος της κοινότητας Chamalières. Η ενέργεια και η αποτελεσματικότητα του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο τον κατέστησαν έναν εκ των επικρατέστερων διαδόχων του Georges Pompidou.

Χειραψία με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το 2018- πηγή: Thomas Samson, Pool via AP

Έτσι λοιπόν ο Valéry Giscard d’Estaing γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 19 Μαΐου 1974, μετά από μια πρωτοποριακή από κάθε άποψη επικοινωνιακή εκστρατεία, κερδίζει τις εκλογές σε ηλικία 48 ετών. Η θητεία του σημαδεύτηκε από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αποκαλούμενος VGE ή απλά Giscard, εκσυγχρονίζει το αξίωμα του αρχηγού Κράτους, «κοιτώντας τη Γαλλία στα μάτια». Η επταετία του μεταμόρφωσε τη Γαλλία. Επέτρεψε στους νέους να ψηφίζουν από τα 18 τους, στις γυναίκες να διακόπτουν νόμιμα τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, στα ζευγάρια να παίρνουν διαζύγιο κοινή συναινέσει, στα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν νέα δικαιώματα. Εργάστηκε για μια ισχυρότερη Ευρώπη, έναν ενωμένο γαλλο-γερμανικό άξονα, ενώ συνεισέφερε στη σταθερότητα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ζωής ιδρύοντας την G7.

Μετά το πέρας της θητείας του, ο Valéry Giscard d’Estaing υποσχέθηκε στους Γάλλους πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους. Το «αντίο» του σήμαινε «εις το επανιδείν». Εκλέγεται εκ νέου στην Εθνοσυνέλευση, όπου ηγείται της κεντρώας αντιπολίτευσης ως ηγέτης της Ένωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF), ενώ στην πορεία προσεγγίζει περισσότερο τη δεξιά. Επιστρέφοντας στις ρίζες του, στην Ωβέρνη, εργάζεται ως επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου για τον απεγκλωβισμό της περιοχής του και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Υπήρξε αυτοδικαίως μέλος του συνταγματικού συμβουλίου, το οποίο αποτέλεσε την έδρα του από το 2004, και απ’ όπου συνέχισε, υπερβαίνοντας κατά πολύ την επταετία του, να διαμορφώνει την πολιτική και θεσμική μας ζωή καθώς και την καθημερινότητά μας.

Ο Valéry Giscard d’Estaing ήταν επίσης, ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, ένας σπουδαίος Ευρωπαίος. Ίδρυση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, εκλογή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με άμεση καθολική ψηφοφορία, εγκαθίδρυση της νομισματικής ένωσης, ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος: Όλα τους ορόσημα που φέρουν το σημάδι του. Αντιπροσωπευτικά ενός μακροπρόθεσμου και φιλόδοξου οράματος, πάντα με στόχο το συμφέρον της Γαλλίας και των συμπολιτών του. Από το 1989, εκλεγόταν ευρωβουλευτής και ήταν υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού συντάγματος, το οποίο θεωρούσε ενέχυρο αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών και των λαών. Υπήρξε πρόεδρος της Σύμβασης για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2002 και το 2003.

Ο Valéry Giscard d’Estaing, του οποίου αξεπέραστοι καθοδηγητές υπήρξαν οι Maupassant και Baudelaire, ήταν άνθρωπος των γραμμάτων. Συγγραφέας δοκιμίων, μυθιστορημάτων και απομνημονευμάτων, εξελέγη μέλος της γαλλικής Ακαδημίας το 2003 και δεν σταμάτησε να καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα μας.

Οι κατευθύνσεις που έδωσε στη Γαλλία μας εμπνέουν ακόμη σήμερα. Πιστός στρατιώτης του Κράτους, πολιτικός άνδρας της προόδου και της ελευθερίας, ο θάνατός του σπείρει το πένθος σε όλο το γαλλικό Έθνος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στα παιδιά και στους οικείους του, στους κατοίκους της Ωβέρνης, σε όσους ακολούθησαν τον ίδιο και τις ιδέες του, σε όλες τις Γαλλίδες και τους Γάλλους».

Αριστερά ο Ντ’ Εστέν ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και δεξιά ο Jacques Chirac, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, το 1969 - πηγή: AP Photo, File

Μακρόν: Οι προσανατολισμοί που έδωσε στη Γαλλία καθοδηγούν ακόμη τα βήματα μας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε για τον θάνατο του Ντ’ Εστέν.

«Οι προσανατολισμοί που έδωσε στη Γαλλία καθοδηγούν ακόμη τα βήματα μας. Υπηρέτης του κράτους, πολιτικός της προόδου και της ελευθερίας, ο θάνατος του είναι ένα πένθος για το γαλλικό μας έθνος. Εργάστηκε για το γενικό συμφέρον επί 65 έτη και σε όλες τις βαθμίδες του κράτους».

Ο ρόλος του για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ - Η συνάντηση με τoν Κ.Καραμανλή το 1975

Ο Ντ' Εστέν έμεινε στην ιστορία για τον ρόλο του που διαδραμάτισε προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΕ, αν και πολλά χρόνια αργότερα, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να μπει στην Ευρωζώνη αλλά ούτε και στην Ευρωπαική Ένωση.

Το 1975, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε πει: «Συζητήσαμε με τον κύριο Καραμανλή το σύνολο των προβλημάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τη Γαλλία. Πρώτα τα διεθνή θέματα και κυρίως την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Ενταξη για την οποία γνωρίζτε πως το συμβούλιο των 9 έδωσε μια θετική γνωμοδότηση και για την οποία η Γαλλία έδωσε μια πάρα πολύ θετική έγκριση.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα προβλήματα που απασχολούν πολύ έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, όπως είναι το θέμα της Κύπρου και στη συνέχεια μιλήσαμε για διμερή θέματα και κυρίως για τις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μας. Μέσα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μας μιλήσαμε επίσης για την συνεισφορά που θα μπορούσε να έχει η Γαλλία στην ασφάλεια της Ελλάδας, γιατί είναι σημαντικό υπο τις παρούσες συνθήκες ο ελληνικός λαός να έχει την αίσθηση και τα μέσα για την ασφάλεια του».

Mε πληροφορίες της Μαρίας Δεναξά, Παρίσι