Σουηδία - Κορωνοϊός: Θετικοί στον ιό εργαζόμενοι στη βιομηχανία βιζόν

Η Δανία ανακοίνωσε πως μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εξαλειφθεί

Η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα πως εργαζόμενοι στη βιομηχανία βιζόν, βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για κορωνοϊό.
Οι αρχές αναλύουν τον ιό από τους ανθρώπους και τα βιζόν που έχουν μολυνθεί, για να δουν αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα στελέχη, ανέφερε σε ανακοίνωση της η υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί.

ECDC: Κίνδυνος για τα εμβόλια οι μεταλλάξεις του ιού στα βιζόν

Ο πληθυσμός βιζόν της Σουηδίας, είναι κατά πολύ μικρότερος εκείνου της Δανίας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Όπως και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία έχει καταγράψει περιστατικά κορωνοϊού σε αρκετά εκτροφεία, αν και οι αρχές έχουν πει πως δεν έχουν βρει βιζόν που να είναι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους το οποίο εμφανίστηκε στη Δανία.

Δανία: Πιθανότατα έχει εξαλειφθεί η μετάλλαξη κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στα βιζόν

Μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο, είχε εντοπιστεί σε βιζόν στη Δανία και είχε χαρακτηριστεί προβληματική, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, «είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί», ανέφερε σήμερα το δανικό υπουργείο Υγείας.

«Κανένα άλλο περιστατικό της μετάλλαξης που προέρχεται από τα βιζόν και είναι γνωστή ως Cluster 5, δεν έχει εντοπιστεί από τις 15 Σεπτεμβρίου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιντιτούτο που είναι αρμόδιο για τις λοιμώδις νόσους (SSI) εκτιμά πως αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο, ανακοινώνοντας την άρση της πλειονότητας των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην πληγείσα περιοχή.

Αυτοί οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου, δραστικοί για τα κριτήρια της Δανίας (περιορισμός των μετακινήσεων, κλείσιμο μπαρ, καφέ και εστιατορίων κυρίως), αφορούσαν επτά πόλεις της Βόρειας Γιουτλάνδης και 280.000 ανθρώπους. Επρόκειτο να διαρκέσουν έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο εντοπισμός αυτής της μετάλλαξης είχε οδηγήσει την κυβέρνηση να δώσει εντολή για τη θανάτωση όλων των εκτρεφόμενων βιζόν που ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια και πλέον.
Όλα τα βιζόν της πληγείσας περιοχής θανατώθηκαν και η θανάτωση των υπόλοιπων ζώων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα, 10,2 εκατομμύρια ζώα έχουν θανατωθεί σε όλη τη Δανία.

Κορωνοϊός: Κρούσματα σε μονάδες εκτροφής βιζόν σε έξι χώρες

Με τριπλάσιο αριθμό βιζόν απ' ό,τι κατοίκων, η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως και δεύτερη παραγωγός βιζόν μετά την Κίνα, με τον κύκλο εργασιών του τομέα να ανέρχεται σε περίπου 670 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως το ζώο αυτό, που είναι περιζήτητο για τη γούνα του, προκαλεί προβλήματα στη μάχη κατά της Covid-19: μπορεί όχι μόνο να κολλήσει την ασθένεια, αλλά και να μολύνει τον άνθρωπο.

Το SSI ταυτοποίησε άλλες τέσσερις μεταλλάξεις, που προέρχονται από τα βιζόν, αλλά δεν είναι το ίδιο προβληματικές με το cluster 5, το οποίο εντοπίστηκε σε 12 ανθρώπους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.